Klar svensk seger – men magsjuka oroar

Oron är stor hos Juniorkronorna över sjukdomsläget där magsjuka härjar i truppen.

Något gott nytt år har förbundskaptenen Tomas Montén svårt att se just nu.

Både nyårsfirande och nyårsdagens träning ställs in.

31 december 2018 23:58
Det har varit en lång dag och det har varit mycket ovisshet och en stor oro i gruppen, sade han efter 4–1-segern över Kazakstan.

Under natten mot nyårsafton insjuknade fyra spelare och en ledare i magsjuka. Backarna Philip Broberg och Adam Ginning (LHC), forwardsspelarna Rickard Hugg och Filip Sveningsson och videocoachen Adam Almqvist Andersson isolerades på hotellet.

Precis före avfärd till matchen mot Kazakstan, där svenskarna säkrade gruppsegern, började LHC-forwarden Johan Södergran och assisterande förbundskaptenen Joel Rönnmark att må dåligt och fick stanna på hotellet.

Mardröm inför kvarten

En mardröm när guldjakten nu börjar med kvartsfinal mot Schweiz på onsdag kväll.

Montén erkände utan omsvep att han är orolig.

Absolut, med tanke på att vi hade två till som blev sjuka när vi åkte till matchen. Det betyder ju att vi inte har blivit kvitt det, sade han.

Läget kan bli ännu värre om fler insjuknar och Montén säger att det finns en oro hos de friska spelarna också.

Alla känner ju efter lite extra och de vet ju om att om någon av dem blir sjuk så är inte tiden till deras fördel gentemot en kvartsfinal.

Ställer in träning

Så i stället för att fira in det nya året tillsammans skulle laget äta middag och sedan ta en tidig kväll på nyårsafton.

Vi ska äta och sedan har vi sagt att vi inte gör mer i kväll. Vi behöver sova, äta och vila och se till att vi blir friska.

Någon träning på nyårsdagen blir det inte heller.

Jag har pratat med läkaren precis och det är några som är lite förkylda och hostiga och sedan har vi de som är på hotellet (med magsjuka). Där är det bara en som har piggnat till. Vi gör en individuell dag och är det någon som vill träna på is så får vi fixa det, sade han.

Forwarden Emil Bemström gjorde mål för tredje matchen i rad och står på fyra fullträffar hittills i JVM. Han känner inga farhågor över magsjukan.

Nej, nej. Vi håller de sjuka ganska isolerade just nu så det är rätt lugnt, sade Bemström.

Han inledde målskyttet mot Kazakstan där Sverige snabbt tog greppet med en 3–0-ledning efter första perioden. Sedan hackade spelet för det sjukdomshärjade laget som kom till spel med 16 spelare.

Det var lite tillbaka till U16-tiden med tre kedjor. Det var lite tuffare än vanligtvis, men vi vann matchen och det är huvudsaken, sade Bemström.

Rättat: I en tidigare version angavs fel dag för Sveriges kvartsfinal mot Schweiz.

Fakta: Så spelas slutspelet

Kvartsfinaler:

2/1 Sverige–Schweiz (Victoria, kl 22.00), 3/1 Kanada–Finland (Vancouver, 00.30), 3/1 USA–Tjeckien (Victoria, 02.00), 3/1 Ryssland–Slovakien (Vancouver, 04.30).

Semifinaler (Vancouver):

4/1 kl 22.00, 5/1 kl 02.00.

I semifinalerna är matchordningen Ryssland/Slovakien–USA/Tjeckien, Sverige/Schweiz–Kanada/Finland. Om Kanada går till semifinal spelar laget kl 02.00.

Medaljmatcher (Vancouver):

5/1 kl 22.00 bronsmatch, 6/1 kl 02.00 final.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg/TT