Han har kört både fotboll och innebandy – men när han som liten följde med sin bror till boxningshallen var han fast på direkten.

– Jag vet inte vad jag fastnade för mer än att jag tyckte det var jätteroligt. När jag var liten kunde jag knappt vänta till nästa träning – jag längtade efter boxningen hela tiden, säger Erduan Berisha och fortsätter:

– Om man vinner matcher inom en lagsport är det klart att man blir nöjd. Men vinner man en boxningsmatch blir man extra nöjd för då vet man att det var en själv som gjorde allt. Det är du själv som givit 100 procent för att ta hem vinsten.

Artikelbild

| När Erduan Berisha vann Gripen Cup utan att förlora en enda rond började omgivningen spekulera i honom som den nya Naim Terbjuna.

Senast vann han Gripen Cup i Söderköping. Men det var inte bara en guldmedalj som följde med hem till Linköping, utan även 3–0-segrarna han tog i alla sina matcher.

– Det kändes väldigt bra. Jag kände mig verkligen som en segrare, säger Berisha och ler.

Men det har inte alltid varit seger i tre raka ronder för den 18-årige talangen.

– Det har gått upp och ner som en berg-och dalbana. Ibland har man vunnit fyra matcher i sträck och ibland har man förlorat, förlorat och förlorat. Nu satsar jag på att det bara ska gå uppåt, säger han.

Artikelbild

| Erduan Berisha visar också upp en bra ledarskapsförmåga. Han brukar komma ner till hallen tidigare och hjälpa till när de nya boxarna tränar.

Vad är det för styrkor du har som gjort att det gått så pass bra nu?

– Egentligen allting jag lärt mig här. Att hålla kylan. Boxning handlar inte bara om fighting utan allt sitter i huvudet med att ha kvalité. Det gäller att vara lugn. Man är inte där för att slåss, man är där för att boxas.

Vad behöver du förbättra då?

– Distans, styrka och kondition. Nu gick det bra i den senaste tävlingen med konditionen men den går alltid att förbättra. Tekniken har jag tränat på väldigt mycket så den sitter. Men det är någonting som man alltid kan fortsätta träna på.

Nu är nästa stora delmål för Berisha att ta ett guld i junior-SM som arrangeras i december.

–Jag anser att jag har stora chanser där. Men allting kan hända i boxning. Jag hoppas att jag ska ta hem guldet – om jag jobbar hårt tror jag att jag gör det.

Många säger att du är nye Naim Terbunja. Vad säger du om det?

– Det är kul att höra, men jag har svårt att bedöma mig själv. Jag gillar inte att säga att jag är bäst. Men efter min prestation i Gripen cup tycker jag väl det. Sedan får man upp motivationen när man hör folk säga sånt. Lägger man ner tid och hård träning så belönas man. Det stora målet är att bli proffs, men jag tar det steg för steg med SM, NM, EM... och sedan VM. Jag hoppas att jag kan få in ett OS i min karriär. Det vore väldigt kul.