För sex dagar sedan såg 175 000 tv-tittare när Calgary vann slutspelet i den kanadensiska damligan i ishockey. Antalet tittare var nytt rekord, men nu kommer beskedet att ligan läggs ner efter tolv år.

”Tyvärr har affärsmodellen visat sig vara ekonomiskt ohållbar”, heter det enligt ligans styrelsemedlemmar i ett skriftligt uttalande.

"Svårt att smälta"

Brianne Jenner vann ligan med Calgary och var även med och tog silver för Kanada vid OS i Pyeongchang förra året.

Hon är en av de många som berörs av nedläggningen.

”Det är svårt att smälta detta efter vår mest framgångsrika säsong hittills. Tack till ledare, spelare, tränare och fans som gjorde det möjligt under tolv säsonger. Vi kommer tillbaka och ska göra något bra av det här”, skriver hon på Twitter.

Hoppas på ny liga

För Toronto Star menar NHL:s vicechef Bill Daly att det är en ledsam dag för damhockeyn.

Det är så klart tråkigt. Vi hyllar alla personer, och i synnerhet alla spelare, som varit involverade i det här projektet från start. CWHL gav unika möjligheter för kvinnor som ville spela elithockey, säger han.

Den kanadensiska ligans tillfällige chef, före detta landslagsstjärnan Jayna Hefford, utesluter dock inte att en ny form av liga kan uppstå i framtiden.

Flera stora organisationer har uttryckt att de vill se sporten fortsätta växa. Vårt hopp är att dessa organisationer kommer att kliva fram för att säkerställa tillväxten i framtiden, säger Hefford till kanadensiska CBC.