Jerringpriset till Hanna Öberg

Hanna Öberg vann inte bara bragdguldet för sina OS-medaljer ifjol.

Den 23-åriga skidskytten tilldelades även Jerringpriset.

21 januari 2019 06:00

Svenska folket röstade fram skidskytten som vinnare av Radiosportens prestigefyllda pris för årets prestation 2018.

Öberg gick till slut en duell med orienteraren Tove Alexandersson, som var den sista nominerade kvar i kampen om priset tillsammans med Öberg.

Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta om ett OS-guld. Det här betyder jättemycket för mig. Att jag nu på något sätt kan förstå att jag kan beröra folk så som jag har blivit berörd av idrottsliga prestationer förut, det är så otroligt häftigt. Att kunna beröra folk är det finaste med idrotten. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Hanna Öberg i sitt tacktal.

Den 23-åriga skidskytten vann sensationellt guld på vinter-OS i Pyeongchang i fjol och förutom det individuella guldet i distans var Öberg även en starkt bidragande orsak till damernas OS-silver i stafetten.

Tidigare i vinter stod det klart att Öberg vann Svenska Dagbladets bragdguld för sin insats i OS. Med Jerringpriset blir hon den 13:e idrottaren att ta "dubbeln" under samma år.

Inför Idrottsgalan var åtta idrottare nominerade till priset. Strax före galan stod det klart att Tre Kronor och Henrik Harlaut, freeskiing, inte hade fått tillräckligt med röster och senare föll även simmaren Sarah Sjöström, travkusken Björn Goop, rallycrossföraren Johan Kristoffersson och stavhopparen Armand Duplantis bort, och det stod då mellan Öberg och orienteraren Tove Alexandersson.

Fakta: Tio senaste Jerringpristagarna

2017: Peder Fredricson, ridsport

2016: Peder Fredricson, ridsport

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sarah Sjöström, simning

2013: Henrik Stenson, golf

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2010: Therese Alshammar, simning

2009: Helena Jonsson (Ekholm), skidskytte

2008: Charlotte Kalla, längdskidor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT