Jerebko kan flytta till Ryssland

I juni var Jonas Jerebko bara två matcher från att bli mästare i NBA med sitt Golden State Warriors.

Kommande säsong kan han kanske bli mästare i Europa med BC Chimki. Förhandlingar ska pågå.

Det diskuteras, mer information kan komma de närmaste dagarna, säger en representant från den ryska klubben till SVT Sport.

1 augusti 2019 12:08

Under nio säsonger har Jonas Jerebko, 32, som första svensk spelat i NBA, den amerikanska proffsligan. Efter spel i Detroit Pistons som draftade honom 2009 har det även blivit spel i Boston Celtics och Utah Jazz innan han fick ett ettårskontrakt med regerande mästarlaget Golden State Warriors.

Där fick han uppleva spel med stjärnor som Stephen Curry och Kevin Durant och laget tog sig åter till final men där blev det förlust mot Toronto Raptors som vann med 4–2 i matcher.

Men kontraktet gick ut och en fortsättning i NBA är oklar. Nu skriver den litauiska nyhetssajten 24sek.lt att Jerebko är aktuell för Moskva-laget Chimki, ett av Europas bästa lag de senaste tio åren. 2012 och 2015 så vann laget Eurocup och så sent som 2018 var man i kvartsfinal i Euroleague, basketens motsvarighet till Champions League. De tre senaste säsongerna har man gått till final i United League, bestående av de bästa lagen från Ryssland, Estland, Lettland, Polen, Vitryssland och Kazakstan.

Coach är legendaren Rimas Kurtinaitis som i januari återvände för en andra vända i klubben.

Och nu förs förhandlingar med Jerebko, som gift sig i sommar hemma i Sverige, om att få den 208 cm långa svensken till Chimki.

Så kan det vara, säger en representant för Chimki till SVT Sport.

Skulle övergången bli klar kan Jerebko för första gången på många år spela mot en svensk. I Real Madrid återfinns nämligen tidigare NBA-proffset Jeffrey Taylor och båda lagen ska spela Euroleauge kommande säsong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Bergholtz/TT