Inhopparen som räddade IFK kvar i matchen

Han kastades rakt in i åttondelsfinalen mot Vetlanda efter att inte ha spelat match på fem månader. Hugo Lundqvist tackade för förtroendet med en straffräddning som ger IFK Motala hopp inför returen.

20 februari 2020 07:00

"Du står i kväll." 
Det var beskedet som Hugo Lundqvist fick tidigt på tisdagsmorgonen inför IFK Motalas första match mot Vetlanda i åttondelsfinalen. 
– Det var speciellt så klart. Jag hade ju inte märkt att Jussi (Aaltonen) var sjuk dagen innan så det kom väldigt överraskande, säger Lundqvist. 
Efter att inte ha spelat en match sedan i september fick han nu förbereda sig för att göra sin första slutspelsmatch. 
– Det var pirrigt. Jag hade svårt att fundera på något annat under dagen. Det var inte bara att matchen gällde så mycket som man funderade på utan även var man står formmässigt.

Någon lugn start på matchen fick han inte heller. Redan efter några minuter ställdes han mot en helt frispelad Vetlandaspelare. 
– I början vill man ju få några enkla bollar så man känner att man är inne i det. Ett friläge är ju lite värre, säger han och ler lite snett. 
Nu svarade Hugo för en jätteräddning den gången men innan matchen var slut så hade fått släppa fem bollar förbi sig. 
Självkritiskt så menar han att han kanske borde ha stoppat någon av dem. 
– Det är svårt att vara hundra procent när man inte har spelat på så länge. Det är ju det där lilla sista i timingen som man saknar. Så efteråt så känns det ju som man kunde ha tagit allt. 

Nu stoppade han inte allt men han svarade för det som kan komma att visa sig vara de viktigaste räddningarna i hans karriär. 
För i den 85:e minuten räddade han först en straff och knep därefter ett rykande hörnskott. I anfallet efter reducerade Fredrik Lönn för IFK. Så istället för fyra måls underläge så har nu IFK bara två mål upp inför torsdagens returmöte. 
– Det var ett skönt sätt att avsluta på och ta med sig in i nästa match. Vad jag har sett så har Vetlandaspelarna nämnt straffmissen i varenda kommentar efteråt så den sved nog, säger Lundqvist med ett leende. 

Vänder ni det här då?
– Självklart går vi ut med tanken att vi ska lösa det. Men det kommer att krävas ett stenhårt jobb, säger han. 

IFK-tränaren Mattias Sjöholm tvekade inte en sekund vare sig när han fick frågan om Lundqvist insats i den första åttondelsfinalen eller om IFK kan hämta in tvåmålsunderläget. 
– Det är ju han som ser till att vi fortfarande är kvar i matchen. Så gör vi det bara lite bättre än nere i Vetlanda så ska det inte vara några problem att vända på det här.


 

 


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!