Inget svar är också ett svar

På allsvensk kryss med IFK – men den här gången gav det fler besked än frågetecken.

28 april 2019 21:02

Hur är Christoffer Nymans status och framtid efter de tunga skadeperioderna?

Hur ska IFK göra för att få en bättre balans på laget?

Är tio poäng 2018 inte lika mycket värt som sju poäng 2019?

Det går kanske inte att få alla svar på IFK Norrköpings symtom och nivå, för säsongen efter sex omgångar. Men 1–1 mot Malmö sa betydligt mer än 1–1 mot Djurgården.

Det var en sjuk rivstart från båda lagen. Malmös Guillermo Molinas knockade ett bolltittande IFK. Christoffer Nyman svarade lika snabbt som effektivt med 1–1.

Första allsvenska målet sedan 2016 innan proffsresan till Eintracht Braunschweig startade.

Efterlängtat – både av fansen och för Nyman.

"Totte" som knappt spelat en hel första halvlek utan att tvingats kliva av. Jag tyckte det var en chansning före avspark. Med facit på hand så spelade Jens korten rätt.

Så länge han orkade visade anfallaren vilken kapacitet han har att ta emot boll, riva sönder täta försvar när han är som bäst.

Andra frågetecknet var Simon Skrabb som innermittfältare.

Eller utropstecken?

Som laget IFK agerade med Simon Skrabb bredvid Alexander Fransson och Simon Thern kändes defensiven mer solid och de offensiva bolltappen färre. Som att IFK:s spel fick ett bättre och mer naturligt fotfäste.

Malmö ville gärna trycka på IFK:s defensiva högerkant, men de försöken mattades av när Filip Dagerstål, Ian Smith och Skrabb. Utgångspunkten blev mer naturlig.

För mig får Skrabb gärna fortsätta där resten av allsvenskan.

Sead Haksabanovic?

Han är en Jordan Larsson 2018. Får han bara växa in och mogna kan det lossna, men han är inte där ännu.

MFF började med både Marcus och Markus – Antonsson och Rosenberg – på bänken. Istället fick Jo Inge Berget och Guillermo Molins chansen i anfallet. Kanske ett mer defensivt alternativ för Uwe Rösler. Den artige tyske tränaren hävdade i alla fall att det var för att vila på Marcus Antonsson och Markus Rosenberg.

Och skona dem från underlaget.

Det lät nästan som det stjärnspäckade laget var en outsider i allsvenskan med sin starka spelartrupp när de kom till Östgötaporten.

Samtidigt var det här en generös Malmödefensiv bjöd på 4–1 mot IFK i mitten av mars.

Ändå, bara sju inspelade pinnar för IFK Norrköping efter sex spelade omgångar.

Poängmässigt är knappast IFK ett dugg bättre än 2018, då de fick stryk av Trelleborg i omgång sex hemma på Östgötaporten.

Men 2018 hade de inte mött Djurgården, AIK eller Malmö utan istället lag som BP, Sirius och Trelleborg. Malmö kunde ha blivit en vattendelare på säsongen för "Peking" – om de förlorat.

Nu blev det ett nytt kryss, som köper tid för ett topptippat lag.

Ett kryss som gav betydligt fler svar än 1–1 mot Djurgården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle