Thern: "Kan snart vara ett genombrott"

90 minuters spel och målskytt. "Som man brukar säga i travsammanhang, jag har fått ett lopp i kroppen", sa Simon Thern efter vinsten.

18 februari 2020 21:44

Med söndagens hemmamatch i svenska cupen mot Halmstad som starten på säsongen var det ett genrep i kylan mot Jönköpings Södra.

3–1 var stabilt, IFK var bättre och för Simon Thern var det första hela matchen på länge.

– Det var min första 90-minutare sedan Helsingborg hemma, jag tror att det var i augusti. Det är klart att jag hade lite tunga ben sista kvarten men annars kände jag mig förvånansvärt pigg.

 

Mittfältaren har haft en tuff tid men jobbat sig tillbaka efter att ha gått ut och berättat om ångesten som höll honom borta från spel delar av slutet på förra säsongen. Nu fick han spela centralt på tremannamittfältet.

– Som man brukar säga i travsammanhang, jag har fått ett lopp i kroppen och kommer antagligen gå framåt med det. 

Var det förutbestämt att du skulle spela 90 minuter?

– Nej, jag visste inte ens att jag skulle spela innan jag kom hit. Men det blev bra, Jens (Gustafsson, managern) frågade efter 65–70 minuter om jag kände mig okej och det var lika bra att köra färdigt. 

Hur långt från toppformen är du?

– Man får ge det några matcher innan man är uppe helt. Jag känner att det sist bettet i steget saknas. Jag har det ibland och sedan kommer det perioder när jag behöver vila lite väl länge. 

Hans 3–0-mål var en riktig pärla från distans.

– Jag brukar säga att även en blind höna kan hitta ett korn men den blinda hönan verkar ha ett öga nu, haha. Den satt bra.

 

När IFK på söndag går in i tävlingssäsongen gör man det med en strulig vinter bakom sig. Många av de unga har fått ta stort ansvar när flera etablerade spelare saknats helt eller delvis.

Är ni redo?

– Det tycker jag. Vi har såklart inte så bred trupp som vi haft tidigare och vi har haft mycket skavanker och sjukdomar, där jag räknar in mig själv, "Alle" (Alexander Fransson) och Filip (Dagerstål) och alla andra som varit borta. Det har blivit lite tuff belastning på de unga killarna men de har gjort det bra.

Thern hyllar framför allt en.

Lucas Lima, 17.

Anfallaren kom in även mot Jönköpings Södra.

– Jag har ändå spelat med en hel del unga duktiga killar men Lucas sticker ut med den fysiken. Han har redan en bra touch, är kraftfull och otroligt snabb. Där är det något jäkligt spännande på gång, det måste jag säga. Han var med i Portugal och superduktig på träningarna där också. Jag lyfter ett finger för det som jag ser snart kan vara ett genombrott i allsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!