Thern: "Jag hade verkligen en tro"

Simon Thern har ingen panik ut i proffslivet igen. "Fotboll är inte bara pengar, man ska leva också", säger IFK-stjärnan inför guldavgörandet.

7 november 2018 19:30

LÄS MER: Guld – då får IFK fira med kopia

LÄS MER: Så många miljoner plus gör IFK

För en dryg månad sedan såg den allsvenska toppstriden död ut – AIK var åtta poäng före och i samband med en träning pratade Simon Thern om att IFK åtminstone hade viktiga Europaplatser att spela för. Sedan har en del hänt ...

– Det kan man väl säga. De har tappat lite mer poäng än man trodde, säger Thern om att åtta poängs försprång för AIK har blivit två.

För hans egen del handlade onsdagens träning på Östgötaporten mest om rehab av hans högra lår som spökat den senaste tiden och som fortfarande inte är bra.

Men någon risk att han missar helgens match?

Knappast.

– Jag ska vara med. Jag kämpar på det sista här nu, jag har fortfarande lite struligt med det här.

– Det är som när man var liten, man sket i träningarna och var bara med på matcherna, haha.

Innermittfältaren spelade i AIK förra säsongen. Han har fortfarande goda relationer med klubben från Solna, men har inget emot att snuva laget på guldet i säsongens elfte timme.

Darrar de tror du?

– Hade man vänt på det, om vi hade ledat in i det sista, haft chansen att avgöra flera gånger men tappat ...det är klart att det påverkar, även om man säger att det inte gör det. Sedan har de ett bra lag oavsett och Kalmar har inte mycket att spela för. Det finns många parametrar som talar för att de kommer ta poäng, de har förlorat en match på hela året och det var här.

Vad talar för er?

– Jag vet inte hur många matcher under året som vi legat under men ändå lyckats vinna. Det känns som att vi har gott go.

Några gliringar mot AIK aktar han sig dock för att skicka. Simon Thern har fokus på det som ska hända på Bravida Arena först och främst.

Det är där IFK ska göra sitt jobb.

– Klart jag hoppas att vi vinner guldet, men först och främst ska vi slå Häcken. Det är ett bra lag, slår vi dem får vi be till högre makter att bröderna Elm har en bra dag och att de kan stöka till det lite för dem. Men vi måste göra vårt först, Häcken har seriens kanske bästa spelare som alltid kommer vara ett hot, säger Thern och lägger till med ett leende:

– Erik Friberg alltså.

Thern själv kan snart summera den första säsongen på det treårskontrakt han skrev på när han presenterades i början på året. Han pratade redan då om att IFK hade potential att utmana hela vägen och det har han fått rätt i.

– Jag är jättenöjd med beslutet att komma hit och jag hade verkligen en tro på att vi skulle kunna vara med. Det har jag sagt ganska länge. Nu har vi ändå blivit av med en stomme av spelare i år igen, men då kommer det in nytt och så fortsätter det. Kolla på Ian (Smith) i början mot nu, jag skulle inte byta honom mot någon wingback i allsvenskan idag. Det är ett tecken på att det görs någonting rätt här.

När det gäller hans egen framtid – visst kom Simon Thern hem till allsvenskan med förhoppningen att en dag kanske nå ut i proffslivet i Europa igen. Men det är inget han känner måste ske så snabbt som möjligt eller till vilket pris som helst.

– Om jag får ett jättebra erbjudande, känner att det skulle locka fotbollsmässigt och klubbarna skulle komma överens är det klart att man skulle hoppa på det. Men med tanke på min trivsel här: fotboll är inte bara att tjäna pengar, man ska leva också och jag ska bli pappa i januari.

– Norrköping ligger dessutom mittemellan Stockholm där min sambo är ifrån och Värnamo där jag kommer från. Jag skulle kunna stanna här ett tag om det vore så, eller om inte annat att man skulle vilja komma tillbaka en vacker dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson