"Skönt för mig att få 90 minuter"

Andreas Blomqvist sliter på för mer allsvensk speltid. "Man får försöka vara beredd när chansen kommer", sa IFK-mittfältaren efter 1–0 i U21-mötet.

3 september 2019 19:29

Västerås kom med ett ungt lag som dock visade sig bli tuffare än väntat för IFK:s U21-lag att bryta ner. Det var till slut ett självmål med knappa tio minuter kvar (Christopher Telos inspel) som gav segern för ett ganska meriterat lag med många A-truppsspelare.

IFK saknade inte chanser, men däremot förmågan att förvalta dem fram till dess.

– Vi hade många lägen, jag skulle ha gjort något mål idag men det är sådant som händer, sa Andreas Blomqvist efter slutsignalen.

 

Han missade bland annat en straff tidigt i den andra halvleken och hade en frispark i ribban.

– Det var länge sedan jag la en straff, jag försökte titta ut honom men det blev inte särskilt bra. 

Frisparken?

– Jag kände att jag försökte ta lite revansch där. Det var skönt att vi vann ändå. De hade ett bra lag, de kändes ganska unga men de var duktiga och gjorde det svårt för oss i perioder. Det är bra att det blir sådana här matcher också så det blir lite nerv. Och skönt för mig att få 90 minuter, det var länge sedan.

Längtar du efter A-lagsfotboll?

– Absolut. Så är det ju. Det är där man vill spela, men det är bara att ta de här matcherna och försöka göra det så bra man kan. Det är bara att jobba och stötta laget från sidan och försöka vara beredd när chansen kommer. Jag tycker att jag har gjort bra inhopp, men man vill alltid ha mer, svarade Blomqvist som kämpade sig tillbaka från två korsbandsskador.

Det har inte varit snack om någon utlåning eller liknande för att du skulle få spela mer A-lagsfotboll?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, jag har försökt göra det bästa här. Klart det inte är en hållbar situation i längden. Men sådana här matcher är bra för alla oss som inte spelade mot Hammarby.

 

Tränaren Stefan Hellberg summerade de tre poängen i tabellen, där IFK gick upp i topp, med sedvanligt lugn. Han fick se Västerås målvakt Björn Ziebell stå för många parader innan han till slut fick kapitulera.

– Så är det ibland. Vi började väldigt bra första 20–25 minuterna. Sedan kunde vi inte hålla trycket hela tiden och ville slå den avgörande passningen lite för tidigt, sa han och lyfte fram två inhoppare.

Pontus Almqvist kom in i pausen och fick nya minuter på planen efter en skadefylld säsong.

– Tittar man inte bara på att han skapade chanser utan på hur han rörde sig för att vara i rätt position när ett inlägg kom in, och att han släppte bollen så fort han var felvänd, så är det sådana saker som är så viktiga i fortsättningen. Han sökte lägen där det är realistiskt att avsluta på ett tillslag. Nu kom inte bollarna dit men långsiktigt så kommer de att göra det.

– Sedan är det alltid roligt att se en spelare som jobbat så hårt och blivit så bra som Jakob Lindahl. Han visar att det kan gå att nå den nivån på lite längre tid om man är så seriös som han är.

Matchfakta

U21 Allsvenskan Norr

IFK Norrköping–Västerås 10 (00)

Målen: 1–0 (81) självmål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson