Så många miljoner plus gör IFK

Minst silver ger mera guld i kassan för IFK Norrköping. ”Fantastiskt bra pengar”, säger kassören Kjell Johnson Branzell.

6 november 2018 19:30

Med den starka allsvenska höstspurten har IFK säkrat både andraplatsen och Europaspel.

Det ger klubben nya miljoner.

De läggs ovanpå årets fyra försäljningar (Eric Smith, Jon Gudni Fjóluson, Linus Wahlqvist och Arnór Sigurdsson).

– Vi kommer landa på ungefär 20 miljoner plus. Helt makalöst, säger Johnson Branzell som varit kassör sedan 2015.

LÄS MER:Tyckarna om IFK:s säsong

Guldhoppet spirar inför söndagens avgörande på Hisingen.

Ekonomiskt har föreningen redan presterat toppresultat.

– Det är en fantastisk resa från 2014 och 2013. De ekonomiskt absolut bästa åren i IFK:s historia. Det borgar för en stabil utveckling under en ganska lång tid framöver.

Så här ser de senaste åren ut:

2015: SM-guld och minus 7,9 miljoner.

2016: Trea och plus 28 miljoner.

2017: Sexa och plus 18 miljoner.

2018: Minst tvåa och plus cirka 20 miljoner.

LÄS MER:IFK har kontaktat division 1-klubb

Nästa år kommer IFK minst kvala till Europa League.

– Där ger varje match ungefär två miljoner och vi har två matcher till att börja med.

Dessutom får IFK ett lån från Svensk Elitfotboll för att kunna förbereda sig och kunna genomföra kvalspelet på ett bra sätt. Lånet efterskänks om laget inte når gruppspelet i Europa League. Nås gruppspelet betalas det tillbaka 1,5 gånger pengarna.

– Tillsammans med cuppengarna från Uefa, blir det cirka fem miljoner. Sedan har vi självfallet stora kostnader i samband med matcher och resor. Fantastiskt bra ändå, sånt som vi bara drömde om 2014.

Skulle IFK slå Häcken och AIK förlora mot Kalmar blir det i stället kval till Champions Leagues gruppspel och dubbla pengar.

Vad händer med alla pengar som rullat in?

– Vi har handlat en del också och höjt kostnaderna. Om vi inte sålt spelare hade vi haft 13,5 miljoner back i rörelsen. Vi får balansera upp förlustresultat hela tiden. Det går åt stålar för att finansiera förluster.

LÄS MER:"Problemet är att få tag i bussar"

Ändå blir det plus på sista raden.

– Det beror på att vi haft några affärer som man bara drömmer om.

Stämmer det att ni kommit upp en nivå på prislapparna i spelarförsäljningar och kan ligga kvar där?

– Ja, vi har ett helt annat strålkastarljus på föreningen när vi är uppe på de nivåerna. Vi hade aldrig kunnat göra en Sigge-affär (Arnór Sigurdsson till CSKA Moskva) för tre år sen. Succesivt har vi kommit upp i näringskedjan. Det är ett helt annat fokus på föreningen. Det går inte att köpa sig till Malmö FF-nivå, den måste man traggla sig upp till både organisatoriskt och attitydmässigt.

Som ett aktievärde?

– Ja, lite så är det ju. Man visar att man kan ta in, fostra, utbilda och göra något bra av spelare.

Räcker plusresultaten till att köpa loss Christoffer Nyman?

– Ingen aning.

Behöver ni sälja lika mycket nästa år?

– Nej, vi har aldrig sålt en enda spelare. Det är de som köpt av oss. Alltså, vi har inte varit aktiva mot köparen. Vi har en viss ödmjuk motståndskraft just nu. Däremot är det ett ansvar mot föreningen att sälja när vi får ett sånt bud som från Moskva.

Läget med Peter Hunts räddningspengar?

– Han är en del av Östgötaporten sedan han räddade föreningen och köpte aktier för 25 miljoner. Vi har möjlighet att köpa tillbaka aktierna. Det har vi tänkt att göra, men det kommer inte att påverka verksamhet eller resultatet på något sätt.

Har ni en plan?

– Jaa, kan vi lösa bort det ska vi göra det. Det är vi ganska överens om i styrelsen. Vi har en beredskap för att hantera det.

Kommer de senaste årens vinster att gå till det?

– Visst är det så. Absolut. Att använda en del av vinsten kommer att innebära att IFK nu äntligen kommer att äga sin arena fullt ut.

Går restaurangen bra?

– Det är ingen jätteaffär. Det brukar bli en liten slant över.

Gymmet?

– Det kommer gå bra en dag. Just nu plus minus noll ungefär. Det tar tid att bygga upp. Vi får acceptera det när vi har en förstklassig anläggning att vara på.

9 177 åskådare i publiksnitt i år. Är det okej?

– Jag räknar pengar istället för huvuden. Jag tror vi kommer upp i budget där. Godtagbart.

På sponsorsidan budgeterade IFK 17 miljoner.

– Nja, jämförelsevis har vi inte med logeförsäljningen där. Du får lägga på några miljoner. Visst, det har gått tungt några år när vi inte hittat ledning och bemanning för det här. Det har varit lite hackigt. Vi kommer bli bättre.

Genererar framgångsfaktorn pengar?

– Ja, när vi är ett etablerat topplag i regionen kan vi vara mera aktiva inom näringslivet i regionen och hitta partners i ett större område. Vi är mer exponerade, mer kända med ett starkare varumärke. Om vi kan hantera det bra ger det på sikt större intäkter. Vi måste hitta fler partners.

– Vi har fyra intäktsslag, de känns som ordinär verksamhet numera. Spelartransfereringar, sponsorintäkter, publikintäkter och TV-pengar. Nu går transferkontot väldigt bra, vilket ger lugn och ro. Möjlighet att bygga upp föreningen ordentligt.

Inga problem när det går så bra?

– När pengarna rullar in ska man vara så restriktiv och noggrann som man bara kan. Det är lätt att det rinner åt alla håll, då går det fort utför igen. Nu har vi klubbchefen Jens Magnusson som är fantastisk duktig på att sätta ned fötterna där det tidigare varit lite glättigt. Vi är oerhört kostnadsfokuserade nu. Vi är extra rädda om föreningens pengar.

Åker hela styrelsen till Göteborg på söndag?

– Ja, näst intill mangrant.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson