Första återbesöket för Wahlqvist

Linus Wahlqvist närmar sig slutet med U 21-landslaget. "Jag ska se till att det inte blir sista matchen redan nu", säger förre IFK-spelaren.

11 oktober 2018 16:00

Det är gott om återbesök på Östgötaporten den här veckan.

Niclas Eliasson har tittat till ett par IFK-träningar och på torsdagen fanns även Linus Wahlqvist vid sidlinjen. Han hälsade glatt på spelare och ledare i höstdiset.

– Alltid skönt att vara hemma även om det är en kort visit nu. Det är första gången jag är här sen jag lämnade. Jag kom hem i måndags, men de får ju så mycket ledigt här nu så fanns ju ingen möjlighet att komma förbi tidigare, säger Linus och skrattar samtidigt som manager Jens Gustafsson går förbi.

21-årige Linus lämnade IFK Norrköping i somras, för spel i tyska andraligan med Dynamo Dresden.

– Jag har samma roll där som här, högerback i fembackslinje eller wingback/högermittfält. Positionen är densamma, och man springer längs samma gamla linje men det är mycket nytt ändå. Vi har haft tre olika tränare under den korta tid jag varit där, med tre olika spelsätt som man fått anpassa sig till, säger Linus, som är imponerad av sitt gamla lag.

LÄS MER: Sjölund sitter av sista IFK-tiden

– De senaste matcherna – Malmö, AIK, Djurgården första halvlek – har det sett väldigt bra ut med ett högt tempo. Mot Sirius var det väl lite sämre. Jag försöker se så många matcher som möjligt och så länge vi inte spelar samtidigt kollar jag.

Hur är nivån i Tyskland jämfört med här?

– Det är ett steg upp där, allt görs i ett högre tempo, det smäller mer och är mer fysiskt än i allsvenskan. Här är det mer taktiskt och bättre på det sättet. Tyskland, och andraligan, är tuta, kör och spring. Det har funkat bra för mig de flesta matcherna, har kommit in i det på ett bra sätt och fått vara inblandad mycket offensivt, gjort några assist och varit nära ännu fler poäng, säger han.

Dresden är nia i tabellen med 13 poäng på de nio första omgångarna.

– Vi började dåligt, sen har vi gjort det väldigt bra under en tuff period nu med mycket matcher. Ligan är jämn och alla tar poäng mot alla. Jag tror vi kommer kunna vara med i toppen och slåss. Köln, Hamburg och de lagen har lite mer pengar och kanske bättre trupp än vi har. Vi ska vara med där bakom.

LÄS MER: IFK-backen förlänger kontraktet

Intresset för klubben är stort i Dresden, med många åskådare på Rudolf-Harbig-Stadion.

– Jag såg att vi har ett snitt på 28 000 och då har vi ändå inte haft de bästa publikmatcherna än. Tysk fotboll är väldigt bra på att dra publik till matcherna, säger Linus.

Under fredagen väntar samling med det svenska U 21-landslaget i Kalmar för avgörande EM-kvalmöte med Belgien på tisdag. Det kan bli Linus sista blågula uppdrag på ett tag då han framöver faller för åldersstrecket i U 21.

– Om vi förlorar är det över, annars gnuggar vi i ett tag till. Jag ska se till att det inte blir sista nu, säger han med ett förhoppningsfullt leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander