Han bidrog starkt till IFK:s uppgång, var med och spelade hem ett SM-guld och lämnade Östgötaporten med starka känslor. Nu väntar superettan och en annan vardag för Andreas Johansson hemma på västkusten.

Sporten når honom på flygplatsen inför lagets resa till Östersund för första cupmatchen mot tufft allsvenskt motstånd.

– Vi är medvetna om att det är ett passningsskickligt lag. Vi ska försöka ta vara på de möjligheterna vi får. Historiskt har vi faktiskt aldrig förlorat mot Östersund, säger Andreas Johansson inför resan norrut.

Den rutinerade mittbacken fortsätter:

– Senast i allsvenskan var det faktiskt Sead (Haksabanovic) som avgjorde hemma för oss mot dem i premiären.

Du har bra koll på honom?

– Absolut. Jag tror att han kommer bli jättebra. Det ska bli kul att följa IFK som supporter. Jag pratar med de flesta fortfarande och än så länge får jag lite inside. Jag har redan planerat in Olympia i kalendern, svarar Johansson som vill se IFK:s allsvenska premiär på plats.

– Det är klart att man saknar grabbarna, den fotbollen var underbar att spela.

Nu är dock fullt fokus på Halmstad och klubben han alltid sagt att han skulle återvända till. Där väntar en ny utmaning på en annan nivå.

Hur bra är HBK?

– Ska jag vara ärlig så har jag ingen koll på superettan eftersom jag aldrig spelat där, men självklart har vi som ambition att gå upp. På papperet tror jag vi har ett bra superettalag. Det är viktigt också inför 2020 när det blir mer pengar i allsvenskan.

Socialt har familjen funnit sig tillrätta hemma i Halmstad igen.

– Vi har kommit i ordning med jobb, skola och dagis. Det är det vi längtat efter så det känns jättebra. Om man ser på fotbollen; vi har ett bra gäng, sedan är det skillnad på kvalitén – och det ska det vara. Det visste jag om. Vore Halmstad lika bra just nu så skulle vi också vara i toppen av allsvenskan.

Träningsmatcherna har man klarat av och nu står Andreas Johansson, precis som IFK, inför starten på tävlingssäsongen.

– Resultaten har varit lite si och sådär. Vi har åkt på lite dumma mål i omställningar och på fasta situationer, men i det etablerade försvarsspelet tycker jag det sett bra ut. Det kommer ta lite tid att bygga ihop det, men vi är rätt redo. Vi kommer vara det ännu mer till superettan drar igång om alla är friska. Det är lite problem nu, vi har haft många sjuka, säger Andreas Johansson dagen före återkomsten i den blå HBK-tröjan i tävlingssammanhang i helgen på Jämtkraft Arena i Östersund.