"Du måste vara en förnuftig idiot"

Han var uttagen till pojklandslaget både i fotboll och handboll, han har ett 40-tal färdiga låtar som han vill släppa framöver och han hoppas innerligt på att få chansen av Erik Hamrén i det isländska landslaget. Sporten tog ett längre snack med IFK Norrköpings profilstarke Gudmundur Thórarinsson.

13 augusti 2018 08:00

LÄS OCKSÅ: Toppmötet utsålt: "Blir elektrisk stämning"

LÄS OCKSÅ: Bajenfansens kaxiga pik: "Vi sjunger ut dem"

Vi ses på ett fik i centrala Norrköping, som Gudmundur Thórarinsson själv rekommenderade. Han äter lunch med några lagkamrater, men kommer sedan bort och intervjun kan starta.

– Vi från laget går ofta ut och käkar tillsammans efter träningarna. Vi har väldigt god stämning i laget och umgås ofta med varandra även utanför fotbollen, säger "Gudi" som han kallas.

Han trivs alldeles utmärkt i Norrköping – som han beskriver som en lagom stor stad.

– Det var värre när jag bodde i Köpenhamn. Alla var så stressade. Och att köra bil där var inte enkelt med alla cyklister. Det hände flera gånger att de slog till min bil, det var kaos, säger Thórarinsson och ler.

Gudmundur är uppvuxen i den pittoreska isländska orten Selfoss. Han blickar tillbaka till sin barndom med glädje.

– Det var toppen. Man förstod det inte då, när man var liten visste man ju inget annat. Men det var en bra miljö att växa upp i. Jag hade ingen mobil förrän jag var runt 14 år. Ändå kunde jag vara ute till tio-elva på kvällarna och spela fotboll. Det var inga problem. Jag tror inte föräldrar kan göra så i exempelvis Köpenhamn, säger Thórarinsson och lägger till:

– En del spelare i laget skrattar när jag säger att jag ska flytta tillbaka till Island efter fotbollskarriären. Det är en isolerad ö som hade tio grader och regn hela den här sommaren i princip. När jag var 19–20 år hade jag inte tänkt som i dag, men nu när jag blivit äldre inser jag vad som är viktigt i livet. Det är familjen och vänner.

Två stora intressen har alltid varit centrala i "Gudis" liv: sport och musik. Faktum är att han tränade fotboll, handboll – och gymnastik som tonåring.

– Jag hade en kompis som blev stark och jättevältränad av gymnastik, därför ville jag börja. Men jag blev inte så bra, och blev också lite retad av andra för det. Det var ju mest tjejer som höll på med gymnastik, säger han och skrattar.

26-åringen fick mer eller mindre ett ultimatum när det gällde att välja mellan fotboll och handboll.

– Jag var uttagen till båda pojklandslagen, precis när man hade nått åldern för landslag. I fotbollslaget var det en serbisk tränare och han sa till mig att jag var tvungen att sluta med handbollen för att fortsätta med fotbollen. Det var ändå ett ganska enkelt val för mig, säger Gudmundur.

Den serbiske tränaren såg potentialen i "Gudi", och nu har islänningen varit fotbollsproffs sedan 2013 då han signade sitt första utlandskontrakt med norska Sarpsborg. Därefter har Thórarinsson även varit i Danmark (Nordsjälland) och en till veva i Norge (Rosenborg).

Det enda nordiska landet som saknas i cv:t är Finland.

– Men dit ska jag inte, säger han leende.

Hur står sig den svenska, norska och danska ligan mot varandra?

– Jag tycker att ligan är bäst i Sverige. Det är mycket folk på läktaren. Grejen för mig är att jag spelade för Rosenborg i Norge. Då vann vi ligan och jag tror vi satte nytt rekord med att avgöra ligan med sex omgångar kvar. Jag vill inte låta kaxig, men det var lite för lätt egentligen. Jag fick kanske fel bild av ligan där. Men sen kom man till Sverige och här finns många stora klubbar som vill gå för guld. Det är vi, AIK, Hammarby, Malmö, Djurgården – och IFK Göteborg vill också vara där. I Danmark är det FC Köpenhamn som är klart störst. Sen bakom finns Bröndby och Midtjylland. Men stämningen på läktaren i Danmark är inte så bra, i Sverige är det helt annorlunda.

Det går inte att samtala med Gudmundur Thórarinsson utan att komma in på musik. Hans fallenhet för det musikaliska fick ett nationellt genombrott i Sverige när nyheten nådde ut att han skulle delta i Islands motsvarighet till Melodifestivalen i vintras. Han hade två låtar med, en som framfördes av en annan artist och en som "Gudi" själv klev upp på scenen och rev av.

Om Thórarinsson själv får välja, så var det där bara början på något mycket större.

– Jag jobbar jättemycket med musik på fritiden, jag skriver låtar och texter. För mig är det skönt att inte bara tänka på fotboll hela dagen. Jag har alltid full fokus på att prestera på varje träning och match, men personligen är det bra att komma ifrån fotbollen ibland också för att ladda batterierna, säger han.

Thórarinsson är nöjd med hur det har gått hittills. Han har gett ut ett par låtar hemma på Island som har gott om spelningar på Spotify.

– Tack vare musiken får jag träffa lite olika människor. Som fotbollsspelare får du ofta träffa samma 20 gubbar och pratar om samma skit hela tiden. Jag tycker det är roligt att träffa lite olika personer och prova lite olika grejer. Jag har tagit danslektioner och spanskalektioner här. Det är skönt att utbilda sig som människa.

"Gudi" har onekligen musiken i släkten. Hans bror är en stor artist på Island och har gett ut mängder av låtar.

Får du hjälp av honom med att spela in låtar i studio exempelvis?

– Nej. Jag försöker att göra allt på egen hand. Han ska inte tvinga fram något för min skull. Jag tar mina egna kontakter och gör musiken med dem. Men det är klart att jag får min brors kommentar på låtarna.

Har du tillgång till nån studio i Norrköping?

– Nej, men jag har varit på besök i en studio här. Jag har inte fått till att spela in, men hoppas kunna lösa det framöver.

Gudmundur Thórarinsson har musikframtiden klar för sig.

– När jag flyttar hem efter karriären vill jag kunna ha en konsert med 12–15 egna låtar. Det är det jag håller på och bygger upp nu. Jag hoppas att kroppen håller för att spela fotboll till jag är 34–35.

Har du så många låtar färdiga nu?– Ja, jag har säkert 30–40 låtar.

Är det samma kick att stå på en scen och framföra musik som att spela fotbollsmatch inför välfyllda läktare med bra tryck?

– Jag tycker att när man går ut på en fotbollsplan, då måste man vara villig att kämpa och villig att på ett förnuftigt sätt vara en liten idiot. Du måste klara av dueller och att någon där tacklar dig och försöker förstöra det du gör. När du står på en scen är det bara du och musiken. Det är ingen som försöker ta mikrofonen från dig. Det är lite annorlunda så, men man får adrenalin av båda. Musiken är mer avkopplande för mig medan fotbollen gör att jag får ut min energi. Båda är sköna på olika sätt.

En fotbollsmatch är ju lite av en show också.

– Absolut. Ibland tänker man att man måste försöka underhålla publiken om man leder med 2–0. Först och främst ska man vinna matchen, men det är kul att visa folk vad man kan göra med en boll.

Ed Sheerans liv eller Cristiano Ronaldos liv  – vilket väljer du?

– Två jättebra liv. Men jag skulle säga Ronaldo. Det är mest för att jag gillar att träna och hålla kroppen i trim. Det är ju sundare livsstil runt fotbollen än vad det är inom artistbranschen. Min dröm på sikt är att bli en konsertartist, men jag vill kunna åka hem tidigt, inte hålla på och festa sent hela tiden.

Gudmundur Thórarinsson tar en kaffe och lutar sig tillbaka mot solen. Han får en glöd i blicken när vi kommer in på den stora matchen på Östgötaporten på måndag.

Vi kommer dit senare. Först betar vi av lite andra fotbollsrelaterade saker.

Som hans drömmar om spel med Island. Ett landslag som framöver kommer ledas av Erik Hamrén. "Gudi" har tre träningslandskamper med A-landslaget på meritlistan, men desto mer kamper på ungdomssidan.

– Jag tror att det blir bra med Hamrén, han har ju vunnit ligan med både Rosenborg och Ålborg. Det blir spännande. Personligen vore det jättekul att få chansen, jag hoppas att jag är nära. Jag spelar ändå varje match i ett topplag i allsvenskan. Han borde ha koll på mig. Men konkurrensen är tuff, folk förstår nog inte riktigt hur bra spelare det finns från Island. Man kommer inte till EM och VM enbart för att man kämpar hårt, det krävs kvalité, säger Gudmundur Thórarinsson.

Till IFK Norrköping anslöt Gudmundur i april 2017. Han gör ingen hemlighet av att han gärna provar vingarna i en tuffare liga utomlands i framtiden, men det ska enormt mycket till för att han ska gå till en annan nordisk klubb.

– Som fotbollsspelare tror jag alla vill försöka komma till en så hög nivå som det bara går. Med all respekt för allsvenskan, som jag tycker är jättebra, så vill man testa sig själv. Det är samma grej med musiken, man vill få ut sin fulla potential, säger "Gudi".

– Det är klart att det är en dröm att spela utanför Norden. Men man måste fokusera på vad man gör nu. Det funkar inte att tänka framåt för mycket. Det har jag lärt mig med åren, när jag var 19 år tänkte jag framåt för mycket. Nu njuter jag av tillvaron och ser fram emot alla träningar. Det är en skön känsla.

– IFK Norrköping är en riktigt bra klubb att vara i. Vi har bara bra spelare, det är klass. Ska jag vara ärlig, så är det inte så i alla lag i serien.

Thórarinsson värvades som central mittfältare. I år har han inte gjort en allsvensk match där – i stället huserar han som wing-back.

Vad tänkte du när Jens Gustafsson ville ha dig där?

– Ärligt talat; jag kommer inte ihåg riktigt. Eller jag tänkte nog att jag får försöka göra allt jag kan där. Vi har ju ett bra lag, så vilken position man än har är det roligt att spela med det här laget. Jag var lite osäker på hur jag skulle kunna hantera positionen, om den passade mig. Men sen har det gått bra. Jag har kommit in i det. Utmaningar tillhör fotbollen.

Det kommer en kraftig vindpust över uteserveringen. En mugg med smoothie blåser ner från bordet. Det lugnar sedan ner sig igen.

Men det kommer att blåsa upp till storm igen för Gudmundur Thórarinsson. På måndag. Hemma mot Hammarby.

En kolossalt viktig match för IFK om de vill hänga med i guldracet.

– Den är stor. Fullsatt arena. Det är de matcherna man blir extra taggad på att spela. Alltså, jag tycker att vi är bättre än Hammarby. Om vi får till vårt spel är vi jäkligt starka. Jag tror att alla i laget känner samma sak – vi ska vinna den matchen, säger "Gudi".

Hur är det att kliva ut från spelartunneln inför en sån match med den inramningen?

– Det är häftigt. Jättekul. Man får pusta ut och hitta rätt laddning innan, så man inte är övertänd.

Intervjun lider mot sitt slut. Tiden går snabbt när man har roligt, och det är ofta roligt när Gudmundur Thórarinsson är inblandad. Vi avslutade med att ta ett par bilder när han cyklade.

Och precis innan vi skiljs åt frågar han: "Jag har en ny låt, den är på svenska och jag har den i mobilen, vill du lyssna?"

Låten får 4 av 5 spårvagnar i betyg. Det återstår att se vilket slutbetyg det blir på IFK Norrköpings säsong.

En del av svaret får vi mot Hammarby.

Gudmundur Thórarinsson kommer att ladda upp med fotboll, gitarr och sång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis