Den 19-årige Halmstadtalangen skrev in sig på topplistan över vinterns häftigaste övergångar när han presenterades på Östgötaporten i mitten av januari.

West Ham-lånet fick det inte att lossna utomlands, varken i England eller i spanska Malaga, och gör en klassisk omstart i allsvenskan.

I IFK har han fått regelbunden speltid igen under försäsongen och den ”gamle” (nåja) Haksabanovic börjar komma fram på planen.

Artikelbild

– Nu är jag väl tillbaka till att hitta mig själv. Det tar väl någon match till tills jag har fått in matchformen och matchtempot eftersom jag inte har spelat på så länge.

– Jag tycker jag har kommit in ganska bra i laget också. De har tagit väl hand om mig och jag trivs. I spelet är det mycket nytt för mig. Det är en position (centralt mittfält) som jag inte har spelat på två år men det kommer jag lära mig ganska snabbt ändå, säger han efter träningen.

Är det som du hade tänkt dig i IFK med nivån och spelet, innan du skrev på?

– Det är nog lite bättre till och med. Det är riktigt bra klass på alla spelare och det är jäkligt bra träningar. Som sagt, jag trivs här och det var ett riktigt bra val att komma hit.

Artikelbild

Haksabanovic, tillsammans med Alexander Fransson och Simon Thern, utgör ett av allsvenskans absolut hetaste innermittfält. Det är också tre återvändare från proffslivet som försöker ta nya avstamp på Östgötaporten, sida vid sida.

– Det är lätt att spela med dem eftersom de kan så mycket fotboll.

Kan du beskriva era arbetsuppgifter lite grovt?

– När vi har boll är det lite fritt. Då ska vi försöka hitta ytorna som är bäst för laget och oss själva. I defensiven har vi våra positioner och hur vi ska pressa tillsammans.

Tar du lärdom av dem?

– Vi lär av varandra. Det är lätt att ta grejer från varandra eftersom vi har nästan lika egenskaper. Sen har vi något extra som inte de andra har.

Något längre ner i A-lagshierarkin knackar ett par ännu yngre talanger på den allsvenska dörren. 15-årige islänningen Isak Bergmann Jóhannesson och 16-årige nigerianen Ishaq Abdulrazaq (som är för ung för att skriva kontrakt) har också fått visa upp sig under försäsongen.

Sead Haksabanovic gillar vad han ser i framtidens IFK.

– Så klart, de är ju riktigt bra spelare. Annars hade de inte varit här. Man har ju varit där själv. Jag gjorde allsvensk debut när jag var 15 år så man vill ju bara lära dem grejer som man inte kunde då, som man har lärt sig på vägen nu, säger han.

Vinst är ett måste i lördagens avgörande gruppspelsmatch på Östgötaporten. Både AFC Eskilstuna (som IFK besegrade med 1–0 i en träningsmatch nyligen) och IFK har full pott men AFC har bättre målskillnad.

– Det ska bli kul. Det är avgörande och det är alltid kul när allt står på spel, säger Sead Haksabanovic som var med i den helt nya elvan som hoppade in i andra halvlek och såg till att IFK vann mot AFC den gången.

Så här tycker han om de två segrarna i cupen hittills:

– Värnamo var okej. Mot Assyriska var inte planen så bra att spela på. Man var rädd att man skulle skada sig. Det var svårt att stanna för man gled ju varenda gång.

IFK klarade sig helskinnat från cupäventyret Tipshallen i Jönköping och kan nu se fram mot en gruppfinal.

I potten ligger en kvartsfinalplats i Svenska cupen.