Hon fick ta emot Jerringpriset 2019

Både Pernilla Wiberg och Janne Andersson prisades. Jerringpriset? Det fick Hanna Öberg ta emot på Idrottsgalan.

21 januari 2019 22:49

Det har blivit en tradition för Idrottssverige att samlas så här års – för att fira och för att dela ut en rad priser.

I Globen fick skidskytten Hanna Öberg ta emot Bragdguldet – något som var utsett sedan tidigare. Mest prestigefyllt var kanske folkets pris, Jerringpriset. Det så omdebatterade.

Det blev en kamp mellan just Hanna Öberg och orienteraren Tove Alexandersson som fick flest röster och gick till final.

Allra flest? Det fick Öberg som därmed tog storslam.

– Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta om ett OS-guld. Det här bettyder jättemycket för mig. Att jag på något vis nu kan förstå att jag har kunnat beröra folk så som jag blivit berörd av idrottsprestationer förut, sa en rörd Öberg från scenen.

Tidigare under kvällen blev det en del priser med touch av Norrköping. Mest känslosamt blev det kanske när Pernilla Wiberg fick ta emot Idrottsakademins hederpris. Wiberg såg tagen ut när hon höll sitt tacktal.

– Jag har haft två passioner i livet: idrotten och min man Bödvar. Och med passion så är man väldigt sårbar, men det ska man vara. Det är viktigt både i idrotten och i kärlek. Och det som inte dödar, det härdar. Det vet alla här. Mamma, min första serviceman ... din känsla för stålkanter och vallning, det var många pappor på den tiden som var väldigt fundersamma över vad du gjorde med mina skidor, sa hon och fortsatte:

– Syrran, du sitter säkert hemma, jag måste tacka dig för att du var så snabb på 60 meter den där dagen, så att jag bestämde mig för att bli bäst i världen så att inte ens syrran kunde slå mig. Brorsan, tack för att inte valde skidåkning, det hade inte varit logistiskt möjligt med tre skidåkande barn. Pappa, var du än må vara i dag: Ditt pedagogiska sätt att kommentera idrott, det tror jag har inspirerat mig när jag har den position i Vinterstudion som jag har i dag. Tack Idrottssverige. Utan er hade jag inte heller stå här. Att en tjej från Norrköping fick träffa norrlänningar som Jalle (Svanberg, hennes tidigare tränare).

Även IFK:s förre manager Janne Andersson, nu förbundskapten för det svenska landslaget, prisades. Han fick ta emot utmärkelsen årets ledare efter ett tal av Greta Thunberg.

Janne tyckte den unga prisutdelarens ord sa allt om vad ledarskap handlar om, men lade också till:

– Jag vill tacka spelarna. Hela spelartruppen är verkligen som ett lag som ställer upp för varandra på ett fantastiskt sätt, på och utanför planen.

Janne tackade även sin fru Ulrika samt övriga ledarstaben i blågult.

Övriga priser som delades ut: Årets lag: Svenska skidskytteherrarna. Årets nykomling: Elias Pettersson, ishockey. Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning. Årets prestation: Armand Duplantis, stavhopp. Årets peppare: Partik Asplund, Stiflelsen Goodsport (som bland annat tillsammans med Assyriska bedriver nattfotboll i Hageby). Årets manlige idrottare: Armand Duplantis, stavhopp. Sportspegelpriset: Amanda Zahui, basket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson