Högljudd publik Lettlands hot i åttondelen

Blockera ute hemmapubliken och passa bollen inside.

Då ska Sverige vinna över hemmanationen Lettland i åttondelen i basket-EM.

Vi vet att vi är bättre, säger Regan Magartiy.

1 juli 2019 12:12

Amanda Zahui och Louice Halvarsson har varit Sveriges bästa spelare i EM, men mot Frankrike gick spelet i stå och det var två frustrerade centrar som båda blev utfoulade när Sverige missade chansen att ta sig direkt till kvartsfinal.

I Halvarsson och Zahuis frånvaro klev Regan Magarity fram. Den 23-åriga forwarden från Kimstad stod för nio poäng och elva returer – hennes överlägset bästa insats i Riga.

Det betyder jättemycket att hon klev fram. Det är viktigt att man går in och bara kör när man kommer in från bänken, tar returer och gör poäng, säger Halvarsson.

Magarity:

Jag ville vara mer aggressiv i anfall och försvar, jag tror att det hjälpte mig att slappna av. Jag vill spela med samma stil idag. Inte tänka så mycket utan bara göra det jag kan och vara mig själv.

Högljudd hemmapublik

Lettland spelar liksom Sverige både aggressivt och snabbt, men saknar storleken som blågult har.

Vi kommer försöka hitta missmatchen, om det är inne eller ute får vi se. Vi försöker bara spela för att hitta den, säger Magarity.

Omkring 5 000 högljudda lettiska fans väntas komma till Arena Riga för att heja fram sitt lag. Under Lettlands match mot Spanien igår gick det inte att prata med läktargrannen på grund av ljudvolymen i hallen.

Jag tycker bara det är kul att spela inför en sådan publik. Vi vet att vi är bättre och vi kommer absolut att vinna om vi gör det vi ska och stänger ute publiken, säger Magarity.

Osäkert med Abdi

Forwarden Farhiya Abdis medverkan i åttondelsfinalen är fortfarande osäker, och beslut kommer att fattas nära matchstart. På morgonens lugna skottpass var Abdi ombytt, men såg inte ut att gå för fullt.

Vi försöker få med henne, gör det vi kan för att få henne redo för spela, men det är fortfarande oklart, säger landslagsläkaren Caroline Sigfeldt.

TT: Vad är det som hindrar henne?

Det är smärtan, säger Sigfeldt.

Abdi fick en lättare bristning i gruppspelsmatchen mot Tjeckien i fredags och har sedan dess vilat.

Fakta: Sverige i basket–EM

Åttondelsfinal: Sverige–Lettland på måndagskvällen klockan 17.30.

Ev kvartsfinal: Mot Serbien på torsdag

Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien.

Åttondelsfinalerna spelas måndag och tisdag i Riga och Belgrad och sedan fortsätter slutspelet i Belgrad torsdag till söndag.

De sex främsta lagen är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alma Yttergren/TT