Det har varit bottennapp för Linköping IBK i de senaste två matcherna som spelades mot Växjö och JIK. Men tränaren Johan Astbrant är inte orolig.

– Det kommer perioder under en säsong där man har dippar. Förra året inledde vi svagt med massor förluster. Det handlar om att komma ur det snabbt och även komma ur det starkare än innan. Men det är ingen fara, vi är i en utvecklingsprocess där förluster ingår, säger han.

Med mycket matcher för Linköping under en kort period kan kropparna bli trötta. Men det är inget som ska hindra laget från att prestera.

– Efter matchen mot Pixbo bestämde vi oss för att öka intensiteten på våra träningar. Det handlar om att träna ner sig för att få en positiv formkurva in i ett slutspel. Kollar man på resultaten den senaste tiden så har topplag som Storvreta och Falun förlorat och bottenlagen vunnit. Topplagen tränar lite hårdare nu medan lagen utanför slutspel slåss för att hålla sig kvar. Det gör att bottenlagen kommer till matcherna med fräscha kroppar och med en starkare hunger att hänga sig kvar, säger Astbrandt.

Nu väntar en viktig match där tabellsexan Mullsjö möter tabellfemman Libk.

– Det blir en spännande tillställning. Ska man vara helt ärlig är det ingen större skillnad på att komma femma eller sexa, det är snarare skillnad att komma topp fyra. Men det är snarare en viktig match för oss för att studsa tillbaka på hemmaplan. Vi har två raka förluster hemma. Vi vill vara ett starkt hemmalag men nu har vi nog en bättre statistik borta än hemma.

Vad behöver ni tänka på mot just Mullsjö?

– De har gjort en ordentlig satsning där de har värvat toppspelare och behållit sina bästa. Många har höga förväntningar på dem. De började stappligt men har växt in i det. Det lär bli en riktig batalj.

Det brukar bli rätt hetsiga och heta matcher mot Mullsjö, är det något du gillar?

–Det är klart att man gör det. Kollar man på de två sista matcherna har det känts som vi spelat träningsmatcher. Då behöver man ha ett motståndarlag som också vill få med den biten. När man möter lag som Mullsjö får man det gratis. Jag hoppas vi har bra domare som kan släppa på så det blir en bra kamp på planen. Det är även roligare för publiken.

På spelarfronten är det många som skippat träningar på grund av tentaperiod.

–  På grund av det har vi inte kunnat spela ihop oss ordentligt. Samtidigt är det lite småkrassligt i laget som det brukar vara under den här tiden på året. Men jag räknar med att alla kan vara med.