HIF:s klubbdirektör: "Känns horribelt"

Henrik Larssons comeback i Helsingborgs IF varade i blott två månader.

Efter verbala påhopp slutar den tidigare storspelaren som tränare för den allsvenska klubben.

Vi som förening är oerhört bedrövade, säger klubbdirektören Joel Sandborg.

23 augusti 2019 12:23

I mitten av juni tog Henrik Larsson över som tränare för Helsingborg efter att klubben sparkat Per-Ola Ljung. Drygt två månader senare och dagen efter att HIF åkt ur Svenska cupen mot division 1-laget Oskarshamn kommer beskedet att Larsson slutar som tränare.

Anledningen är en mängd verbala påhopp som Larsson fått utstå.

Det har varit ett stort tryck utifrån. Ett tryck som definitivt är över gränsen för vad man ska ta som person Det handlar om verbala påhopp på Henrik som inte är acceptabelt, som han känner nu har gått så långt över gränsen att han väljer att stiga av, säger klubbdirektören Joel Sandborg till TT.

Till Expressen förklarar Henrik Larsson sitt beslut.

Kritik har jag inga problem med att ta, men när det blir personliga påhopp och man kallas det ena och det andra försvinner lusten. Det blir inte roligt längre, säger han till tidningen.
Hur kan det vara okej i vår bransch att behöva utstå det mesta? Det är en fråga jag gärna ställer öppet. Hur kan det vara okej när det inte är okej någon annanstans?

Helsingborg är indraget i den allsvenska bottenstriden. Med 18 inspelade poäng har skåningarna två poäng ner till Falkenberg på kvalplats och fyra till Eskilstuna under strecket. Under Larsson som tränare har HIF tagit åtta poäng på åtta matcher.

"Gått väldigt långt"

Det här är inte något som händer över en natt, Henrik är en rutinerad och erfaren person som kan sålla och hantera. Så när det går så långt att man väljer att stiga av ett sådant här uppdrag då har det nog gått väldigt väldigt långt, säger Joel Sandborg.

TT: Hur känns det här för dig som klubbdirektör?

Det känns helt horribelt att en person i en förening som utövar sitt yrke väljer att sluta på grund av att människor går på med verbala påhopp, det är inte acceptabelt någonstans. Vi är oerhört bedrövade som förening.

Helsingborgs IF har inte polisanmält någonting och Joel Sandborg har ingen information om att Henrik Larsson skulle ha gjort någon anmälan. Huruvida det kan bli någon polisanmälan senare vill Sandborg inte kommentera.

Vi kommer definitiv gå till botten med det här. Vi måste göra någon form av utredning när det går så långt att vår huvudtränare väljer att stiga av sitt uppdrag, det ligger i vårt ansvar, säger han.

Tidigare turbulent avsked

Den tidigare storspelaren har tränat HIF tidigare, men parterna skiljdes åt under turbulenta former när Larsson avgick som tränare i november 2016 efter att HIF åkt ur allsvenskan i och med kvalförlusten mot Halmstad.

Efter slutsignalen tog sig ett antal supportrar in på Olympias gräsmatta och gav sig på sonen Jordan Larsson, som då spelade i Helsingborg. Situationen lugnade dock ned sig och Henrik Larsson lämnade klubben några dagar senare.

Kortsiktigt kommer Helsingborg nu att ledas av det tränarteam som funnits runt Henrik Larsson där Jens Karlsson och Alexander Tengryd har varit assisterande tränare.

Närmast har Helsingborg bortamatch mot IFK Norrköping.

Fakta: Henrik Larsson

Född: 20 september 1971 i Helsingborg.

Familj: Hustrun Magdalena, barnen Jordan och Janelle.

Spelarkarriär: Högaborg (1988–1992), Helsingborg (1992–1993, 2006–2009), Feyenoord (1993–1997), Celtic (1997–2004), Barcelona (2004–2006), Manchester United (2007).

Landslaget: 106 landskamper, 37 mål (1993–2009). Spelade totalt sex mästerskap för Sverige, varav tre VM och tre EM.

Tränarkarriär: Landskrona (2009–2012), Högaborg (2013), Falkenberg (2014), Helsingborg (2015–2016, 2019).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT, Daniel Kihlström/TT