Hartmann: "Vi är inte nöjda utan vill mer"

Han har en universitetsexamen inom ekonomi men valde att flytta från USA för att satsa på fotbollen. Nu vaktar Michael Hartmann målet i Linköping City. "Min familj har stöttat mig trots att de inte alltid tyckt att jag tagit rätt beslut", säger han.

28 juni 2019 21:00

Efter sina studier i hemlandet valde målvakten Michael Hartmann att flytta till Norge och spela för division 3-laget Kolstad. Efter tiden där kända han sig inte reda för att flytta hem utan vände istället blicken mot Sverige.

– Det är roligt när man tittar tillbaka på det nu. Jag tror nog att jag tog kontakt med alla lag i division 1 och 2 genom Facebook och mejl. Linköping City var ett av få lag som svarade och lät mig komma hit och provträna för att se vilken nivå jag låg på. De var väldigt öppna och det är något som coach Melke (Alan) är väldigt bra på. Han har ett stort nätverk och är inte rädd för att titta på ställen som andra tränare inte gör, säger Hartmann och ler.

– Jag var en oslipad diamant, men de gav mig möjligheten och jag gjorde det bästa av det.

Nu är Hartmann inne på sin tredje säsong i klubben och har varit med om både med- och motgångar under åren som gått. Först och främst var han med och tog upp laget till division 1.

– Det är aldrig lätt att vinna en liga även om det var division 2. Du måste nästan ta tre poäng i varje match. Klubben hade försökt att gå upp i flera år och att lyckas hjälpa dem att göra det under mitt första år var fantastiskt. Det är en av mina stora höjdpunkter i karriären hittills.

Men sedan kom även motgångarna. Efter en bra vårsäsong under det första året i division 1 kom en tung höstsäsong. Skador på tongivande spelare gjorde att resultaten gick emot och på toppen av allt hamnade City i en utredning gällande matchfixning. En av spelarna som fick tunga anklagelser emot sig, framför allt på sociala medier, var just Hartmann.

– När anklagelserna kom var det en av de tuffaste tiderna i min karriär. Jag klarade mig igenom det och många hade nog inte gjort det. Jag är bara glad över att jag lyckades hålla mitt fokus på rätt saker. Jag kan kontrollera det jag kan kontrollera och vet sanningen. Samtidigt, om du spelar fotboll är det alltid folk som kommer att snacka. Du måste bara tro på dig själv, säger Hartmann.

Ny säsong, nya tag. Inför det här året är målsättningen att vinna ligan. Efter en segstartat inledning med några mindre bra resultat, med tanke på målsättningen, väntar nu en måstematch för Linköping City. De ligger på en tredjeplats i tabellen med 23 poäng och möter tabellettan Akropolis som har 34.

– Flera lag kanske hade varit nöjda med att ligga på en tredjeplats, men det är inte vi. Vi vet att spelarna vi har på flera positioner är några av de bästa i ligan. Men vi har inte lyckats komma upp till vår högsta nivå än. Vi är inte nöjda utan vill mer.

Vad har du för personliga målsättningar?

– Jag vill fortsätta utvecklas och hoppas att laget når sitt mål. Det vore bra för både laget och staden att komma upp ett steg till. Jag tycker själv att jag är redo. Linköping har givit mig mycket så jag vill ge något tillbaka. Själv är jag 25 år och som 26-åring vill jag ta steget upp till superettan eller en liga högre upp i Europa eller USA. Om två år vill jag spela Premier League-fotboll. Men du vet hur det är. Du kan vara en bra fotbollsspelare men det handlar också om tid och att få möjligheten.

Fotnot: På Michael Hartmanns instagram "m_hart01" kan man följa hans träning och få träningstips – framför allt som målvakt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi