Hanna Öberg: "Känns finare än ett brons"

Efter alla tårar:

Hanna Öberg tog Sveriges första medalj på den sista dagen av skidskytte-VM i Antholz när hon blev trea i masstarten.

Det känns finare än ett brons, säger hon.

23 februari 2020 13:11

Trots att Öberg missade två skott i det sista stående skyttet och drog på sig dubbla straffrundor, lyckades 24-åringen ta sig samman och gick ut som trea inför avslutningen av loppet.

Där blev det en kamp mellan Öberg och polskan Monika Hojnisz-Starega om bronset. En revanschsugen Öberg – som var förkrossad efter att ha skjutit bort den svenska guldchansen i damstafetten i går och som bommade ett liknande läge i sprinten – ryckte ifrån sin motståndare och skapade en lucka inför upploppet, för att sedan korsa mållinjen som lycklig trea.

Efteråt förenades hon med lillasyster Elvira, 26:a, i en känslosam kram.

"Stor lättnad"

Det var så fint, säger Hanna Öberg.
Det här betyder jättemycket. Det känns som att den här medaljen är finare än en bronsmedalj. Jag vet inte hur jag ska förklara det. Det är en väldigt stor lättnad och glädje. Efter det bergochdalbane-liknande mästerskapet jag haft känns det otroligt fint att få avsluta det med en medalj.

Inför loppet försökte hon att inte tänka på placeringar eller medaljer.

Jag försökte bara fokusera på mitt och vara ödmjuk inför uppgiften. Jag har haft oerhört bra stöttning av laget och självklart betyder det extra mycket att ha Elvira och Jesper (Nelin, sambo). Alla i laget har verkligen varit där för mig. Det är mycket tack vare dem som jag kunde komma tillbaka i dag, säger Hanna Öberg med tårar i ögonen.

"Skön revansch"

Lillasyster Elvira:

I går var det inga glada tårar, i dag var det glädjetårar. Häftigt, hon gör det så otroligt bra. Vi står ju varandra nära så det var mycket känslor.

Tränaren Mattias Nilsson både jublade och pustade ut efter målgång.

Det känns som att hon förtjänar den här medaljen efter alla stolpe ut. En skön revansch för Hanna och resten av laget. Det betyder jättemycket för henne, säger han.

Huvudtränaren Johannes Lukas:

Det var verkligen en medalj för oss alla. Vad jag skrek till henne på upploppet? "Nu tar vi den!".

Glädjevrål

Efter loppet kramade svenske landslagschefen Anders Byström om Johannes Lukas i ett glädjevrål. Även Byström var inne på hur Öberg lyckades vända bakslaget från lördagens stafett.

Det känns lite extra så klart med tanke på det som varit. Just sättet hon gör det på, att klara av det är otroligt stark. Hon visade verkligen på en extrem mental styrka, för så ledsen som hon var i går, att vända det till i dag och vinna spurten, det är otroligt starkt. Jag är otroligt imponerad och stolt, säger Byström.
Det här kommer betyda mycket för kommande mästerskap.

Hanna Öberg är inne på samma spår.

Det känns verkligen som att jag har många erfarenheter att ta med mig. Att jag kunde avsluta på det här sättet, det tror jag att jag kommer växa flera storlekar av inför framtiden.

Norska suveränen Marte Olsbu Røiseland vann masstarten före Italienska hemmaåkaren Dorothea Wierer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!