Ryktbart passade på att besöka Carolina Andersson hemma på Hörninge gård bara dagen före avfärd med hästtransporten till Zangersheide, Lanaken,Belgien. Eller rättare sagt Holland, för dit ska hon först för att hälsa på gamla vänner. Carolina bodde och jobbade nämligen tre år i Holland innan hon kom hem för att vara med i familjens satsning på unghästar.

– När jag kom tillbaka hem för fem år sedan var Ishmael AH tre år. Nu är han åtta och äldst i stallet.

Ändå har Carolina och hennes mamma Ann och utbildningstallet AA Hippoplus AB elva hästar. Rena ungdomsgården, således.

Artikelbild

| Carolina Andersson från Hörninge gård säger att hon är ganska enkelriktad vad gäller fritidsintressen. Hästar går alltid före.

Det har varit ett bra år för stallet. Sju hästar har ridits in och flera av dem har gjort uppmärksammade resultat. Den som har kommit längst är just sexåriga Cruzier J, Grålle kallad på grund av sin färg. VM-hästen.

Carolina som tävlar för Norsholm är inte ensam ryttare från Östergötland, ska sägas. Julia Johansson från Lycketorp, Mjölby, har med sig femåriga Verdison och sexåriga Cassasini. Sissela Smith från Holsteiner Breeding har också två hästar med, femåriga Charente CC och sjuåriga Casemiro CC. En sjuåring tävlar även Jill Silvandersson från Motala med, Gineria CC.

Vad kan då Carolina förvänta sig av Cruzier J i VM som rids på 1,35-hinder?

– Nja, man rider väldigt snabbt på VM. I ett annat tempo än vad vi i Sverige är vana vid. I flera länder tränas unghästarna mot klockan. Så gör vi inte i Sverige. Men jag säger inte att det ena eller andra är fel, utan det finns fördelar med båda. Hur som helst är det otroligt roligt att få en möjlighet att vara med.

Artikelbild

| Sexåriga Cruzier J, Grålle kallad, längtar ut i världen. Och han har faktiskt redan rest långt. Till Belgien.

Vad kan du säga om hästen?

– Vi köpte honom som tvååring, mest för att han kommer från ett bra möderne och jag har ridit in honom själv. Han älskar att hoppa. Snäll också.

Artikelbild

| Utbildningsstallet Hippoplus på Hörninge i Östra Skrukeby har för närvarande 11 egna hästar och fyra inackorderingar.

Men...

– Han hugger efter andra i stallet. Han är kungen i stallet, menar Sofia Alfredsson, nybliven skötare i Hörningestallet.

Artikelbild

| På torsdag inleds unghäst-VM i Belgien. Med Hörninges Carolina Andersson och Cruzier J som ett av sex svenska ekipage i 6-årsklassen.

Bland de andra i stallet finns Jolena AK, en fyraåring som reds in i vintras och som tog en av 23 platser till Falsterbo i somras och slutade sjua. Där finns också Danjon som visades vid treårstestet på Strömsholm och fick dubbeldiplom (både hoppning och gångarter). Dessutom visade Ann Andersson vid samma tillfälle en kundhäst, Atopic (ägare Ann Ögård Stern, Örminge), som även den fick dubbeldiplom.

I stallet finns också Perfect Blue, en sjuåring som var felfri och placerad i 1,35 i Linköping horse show.

Artikelbild

| Det rosa stallet är mycket vackert, men hästarna, som Stina här, uppskattar det nog mer för utrymmets skull.

– Tävlingsmässigt ser det väldigt bra ut inför nästa år med så många lovande hästar, menar Carolina som redan uppnått ett av sina långsiktiga mål.

– Ja, ett var ju att ta mig till unghäst-VM. Annars är det att fortsätta utveckla både hästarna och mig själv. Ju bättre hästarna blir, desto bättre blir jag som ryttare.

Artikelbild

| Det här är hoppryttaren Carolina Andersson från Östra Skrukeby. Den här veckan deltar hon i unghäst-VM i Belgien.

I vinter kommer även ett ridhus att stå färdigt att tas i bruk i Hörninge. Då slipper hon resor till andra ridhus och kan lägga ännu mer tid på varje häst.

Hur började din ridkarriär?

– I Vallentuna där min faster Viveka Fellbom var ridlärare och hästar har alltid funnits runt mig. Mina föräldrar hade hästar när jag var barn.

Gick du en hästlinje på gymnasiet?

– Nej, mina föräldrar ville inte det, utan jag gick el-linje och läste nätverksteknik. Men jag vet inte om jag kommer ihåg så mycket från skolan.

Nej, det är andra stammar än elstammar hon är bra på, Carolina Andersson från Hörninge gård.

Men allra bäst är hon på att rida.