I dag klockan 12.30, svensk tid, går de svenska handbollsdamerna in i VM i japanska Kumamoto. För Sverige blir det något av en mjukstart. Både lördagens premiärmotstånd Kongo-Kinshasa och Kina på måndag är nationer som Blågult ska slå.

Det är både positivt och negativt att börja mot de här lagen. Det är två matcher vi kan använda oss till att prova saker, men om det hade varit en måstematch hade man kanske behövt gå in med en högre nivå i mästerskapet, säger Nathalie Hagman.

Fel spelstil?

På papperet är Hagman uttagen som högersexa, men hon kan precis som i klubblaget Odense även spela som högernia i landslaget. I somras lämnade hon rumänska Bukarest för den storsatsande klubben från Fyn, men Hagman känner att hon inte riktigt fått den speltid hon vill ha av tränaren Jan Pytlick.

Jag vill alltid spela och det har såklart varit tråkigt att inte få spela så mycket som jag är van vid. Det gäller att ha en tränare som tror på en och om man inte riktigt tycker om min spelstil så kan jag inte riktigt göra så mycket.

TT: Är det så nu i Odense menar du?

Jag hade i alla fall velat spela mer än vad jag gör hemma i klubben, säger Hagman diplomatiskt.

I landslaget känner Hagman, som i Japan gör sitt åttonde mästerskap, en helt annan trygghet.

Jag hoppas och tror att jag kan bidra i landslaget. Vi har ett tränarteam här som tror på mig och givetvis är det en skön känsla. Och vi har ett bra lag. Vi har ändå ett gäng som har spelat ihop ett tag.

I fjol blev Sverige EM-sexa. Året innan dess nådde de svenska damerna sin främsta VM-framgång när laget nådde semifinal. Där blev den slutliga VM-vinnaren Frankrike för svår och i bronsmatchen föll Sverige mot Nederländerna.

"En bra lottning"

TT: Vilka förväntningar kan man ha på Sverige i årets VM?

Det är jättesvårt att säga. Vi går in med en väldig skön känsla. Vi har faktiskt en bra lottning på så sätt att det är många matcher vi ska vinna. Men det är ett långt mästerskap och den grupp vi slås ihop med är det många bra lag där alla kan slå varandra. Då gäller det mer att ha en bra dag, säger Nathalie Hagman.

Förutom Kongo-Kinshasa och Kina väntar Japan, Argentina och Ryssland i det första gruppspelet för Sverige. I en eventuell mellanrunda – dit de tre främsta lagen går – väntar matcher mot de tre främsta från grupp C som består av Montenegro, Rumänien, Ungern, Spanien, Senegal och Kazakstan.