"Hade hjälpt om fler pratade öppet om det"

Tre fotbollsmålvakter i svenska elitklubbar har under året berättat om kampen mot psykisk ohälsa.

Den senaste i raden är Mjällbys Jesper Johansson, som nu har valt att lägga av med fotbollen.

Jag tror att det hade hjälpt mycket om fler människor valde att prata öppet om detta, säger han till P4 Blekinge.

23 september 2019 13:18

Under superettans upptaktsträff i våras berättade Varbergs Matt Pyzdrowski hur han vid årsskiftet sökte hjälp för sina mörka tankar, som ibland sträckte sig till att han funderade på att ta sitt liv.

Det skrämde skiten ur mig. För jag ville inte dö. Det ville jag verkligen inte. Jag ville bara må bättre, sade Matt Pyszdrowski.

Tre fall i superettan

Det har visat sig att han inte är ensam inom fotbollen. Sedan dess har två andra målvakter i superettan öppnat upp sig på liknande sätt. Tim Erlandsson, 22-åringen som har spelat både i U21-landslaget och i allsvenskan, lämnade Frej i juni. Då hade han varit sjukskriven sedan i februari på grund av psykisk ohälsa.

Och nu senast är det alltså topplaget Mjällbys målvakt Jesper Johansson som i fredags berättade att han lägger av med fotbollen på grund av sin depression. 25-åringen, som har spelat tre U21-landskamper, hann göra fyra matcher under våren innan han tog timeout i juli, utan att då berätta varför.

Tänkte: "Skärp dig!"

Jag höll det för mig själv från januari månad tills att jag tog timeout. Jag har under resans gång frågat mig "vad håller du på med? Kom igen, skärp dig, du älskar ju fotboll.", säger Jesper Johansson till P4 Blekinge.

Han säger att han väljer att berätta både för sin egen skull och för att andra som känner på liknande sätt ska kunna få hjälp.

Jag vet att det finns många därute som går och mår dåligt, men många väljer att inte prata öppet om det för många kanske skäms. Men jag tror att det hade hjälpt väldigt mycket om fler människor, inte bara inom fotbollen, pratade öppet om psykisk ohälsa.
Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT