Gerhardsson kan få pris: "Rolig grej"

Peter Gerhardsson ledde Sveriges damer till ett VM-brons i Frankrike – hans första mästerskap med landslaget.

Nu kan 59-åringen vinna pris som årets bästa fotbollstränare.

Jag ser det som en rolig grej att svensk fotboll blir uppmärksammad, säger han till TT.

31 juli 2019 14:08

Bronset i Frankrike var Sveriges bästa placering i ett världsmästerskap sedan 2011 och en framgång som till största del ligger bakom nomineringen. Samtidigt menar Gerhardsson att det inte hade varit möjligt utan både spelare och ledare runtomkring.

Det är inte som idol där man står med en gitarr och sjunger en låt sedan får man ett pris, säger han.
För mig handlar fotboll om laget, även om enskilda spelare eller ledare kan få priser. Alla vet hur viktigt allt är runtomkring med både spelare och ledare. Men det är kul att få kredd för det vi gjorde, det visar att vi gjorde någonting som var väldigt bra.

Tio nominerade

Men det är hård konkurrens om den prestigefyllda utmärkelsen, som delas ut av Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Kanske framför allt i form av Jill Ellis, som vann sitt andra VM-guld som tränare när hon ledde USA till världsmästartiteln i Frankrike.

Men även Englands förbundskapten Phil Neville, Italiens Milena Bertolini och Sarina Wiegman, som ledde Nederländerna till landets första VM-final på damsidan, är några av de nominerade.

Sammanlagt tio tränare är med på listan där supportrar, journalister, förbundskaptener och landslagskaptener tillsammans röstar fram en vinnare som koras den 23 september i Milano.

Det är väl alltid roligt, men jag vet inte så mycket om priset. Jag ser det som en rolig grej att svensk fotboll blir uppmärksammad, säger Gerhardsson.

"Vardagen vi älskar"

Peter Gerhardsson tog över som Sveriges förbundskapten efter EM 2017 – ett mästerskap där det svenska landslaget gick till kvartsfinal. I somras blev det till slut en tredjeplats efter att Sverige bland annat slagit ut Kanada och Tyskland och därefter vunnit bronsmatchen mot England.

Det var inte speciellt jobbigt att komma hem. Man påminns om det men efter en vecka startade damallsvenskan och då var vi ute och kollade matcher. Det är den vardagen vi älskar, att verkligen göra grundjobbet, säger Gerhardsson om omställningen efter Frankrike.

Innan det nuvarande landslagsuppdraget var Gerhardsson i allsvenska BK Häcken mellan 2009 och 2016.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel tidsperiod för Peter Gerhardssons år som tränare för Häcken.

De tio nominerade tränarna

Milena Bertolini, Italiens landslag.

Jill Ellis, USA:s landslag.

Peter Gerhardsson, Sveriges landslag.

Futoshi Ikeda, Japans U20-landslag.

Antonia Is, Spaniens U17-landslag.

Joe Montemurro, Arsenal.

Phil Neville, Englands landslag.

Reynald Pedros, Lyon.

Paul Riley, North Carolina Courage.

Sarina Wiegman, Nederländernas landslag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Salomonsson/TT