”Ska bli Sveriges bästa tränare”

Vladan Ladan satte sig till rätta i soffan och lyssnade nyfiket på det förinspelade meddelandet. ”Ditt uppdrag, om du väljer att acceptera det, är att se till att Linköping City vinner division 2 till hösten och inom några år spelar i superettan.”

10 januari 2016 09:43

Äh, det där stämmer inte. Det var inte så det gick till, det förstår ni säkert.

Men nog stämmer det att det fanns mer än en som tyckte att Vladan Ladan åtagit sig ett mer eller mindre omöjligt uppdrag att få ordning på herrfotbollen i Linköping. Nästan lika omöjligt som uppdragen i den där klassiska agentserien på tv, om ni minns.

28-åringen har tappat räkningen på hur många gånger han fått höra att en av fotbolls-Sveriges tuffaste uppgifter väntar.

– Jag är medveten om hur tuff utmaningen är. Det är ingen hemlighet. Det vet alla. Nu blir serien ännu tuffare med fler lag som har samma ambitioner som vi. Jag hade två klubbar i division 1 som jag kommit långt med och ett jättebra jobb i damallsvenskan som jag tackade nej till. Jag ville komma till något modernt och något nytt där man verkligen kan göra ett avtryck. Det är därför jag är här.

– Jag har varit en vinnare i flera år nu och ambitionen med City var det som lockade mig hit. Jag vill att mitt namn ska förknippas med segrar och vara aktuellt för de största klubbarna hela tiden. Det är viktigt för mig, säger Vladan Ladan.

Skönt kaxig

28-åringen (han fyller snart 29) är en skön typ.

Pratar mycket och gärna.

Självförtroendet och ambitionerna är det inget fel på.

Gå in på youtube, skriv in Vladan Ladan som sökord och ni får se honom visa upp tekniska konstnummer med bollen i vad han själv kallar för ”Cirkus Zlatan”.

Som spelare fick han som 20-åring chansen att åka till kroatiska topplaget Hajduk Split, men en skada redan på andra träningen satte stopp för den drömmen men väckte samtidigt en annan.

Han säger:

– Det var där som jag insåg hur mycket människor var beredda att offra för att bli någonting. Det handlar om att överleva och som spelare hade jag inte den viljan. Jag hade det tryggt i fina Sverige, kom ned dit och fick träna med spelare som Nikola Kalinic som nu gör mål i Fiorentina. . . men kände att jag inte hade den innersta hungern för att gå hela vägen.

Tillbaka i Växjö halkade han in som ungdomstränare och på den vägen är det.

– Redan på första träningen, det var på grus i januari och så mycket snö att det inte gick att känna igen spelarna, kände jag att ”det här vill jag hålla på med”. Jag hade mycket skador och förstod att det skulle ta fyra–fem år att komma till riktigt bra nivå som spelare. Det tålamodet hade jag inte.

Höga mål

Nu är Linköping City ett mål på vägen mot något mycket större.

– Dom som känner mig vet vad mitt mål är. Jag ska bli Sveriges bästa tränare genom alla tider. Det finns en gubbe som är i Shanghai just nu och som heter Sven-Göran Eriksson. Under fyra år i Hvetlanda hade jag hans bok framför mig som motivation. Jag respekterar alla andra tränare i Sverige, men det är bara Svennis som jag jagar. Komiskt nog fick jag nyligen ett erbjudande att åka till Kina och jobba just för Shanghai. Bygga upp en akademi där med fyra tränare från Sverige. Det var nära...men vad är rätt steg för mig?

Så det har du tackat nej till?

– Mer eller mindre har jag gjort det. Det är en process just nu, kan man säga. Just nu har jag inga tankar på det. . . jag är stolt över mitt jobb och respekterar mitt kontrakt här.

När är du själv i allsvenskan?

– Inom fem år. Jag vet vad jag måste lära mig först.

Hur är du som ledare?

– Mycket pådrivande. Jag lever mycket på min energi. Jag vill att det ska smitta av sig på spelarna.

Är du tuff?

– Ja, jag är stenhård. Det är ”no mercy” på det sättet. Det handlar om respekt. Alla ska ställa krav på varandra och på sig själva. Helt ärligt har det varit för låga krav på spelarna här tidigare. Med spelarna som varit här kan man kräva mer. Det tror jag ni håller med om också. Det har blivit en del ändringar och annan attityd sedan jag kom hit. Vi ska vara ödmjukt kaxiga, trevliga utanför och som djur på planen.

Inspireras

Nye Citytränaren gillar engagemanget och coachstilen hos storheter som Pep Guardiola i Bayern München och Diego Simeone i Atletico Madrid och säger själv att han har fotboll i tankarna 24 timmar om dygnet.

På gott och ont.

– Jag inspireras av många. Alla har sin stil. Jag hade jättegärna velat ha barn och familj, men vet vad man måste offra och då hade det inte gått att satsa fullt ut på det här. Många lever på fotbollen, jag lever för fotbollen.

Så kopplar av gör du med – fotboll.

– Exakt.

Personligt

Vladan Ladan

Ålder: Fyller 29 inom kort.

Bor: Lägenhet i Linköping. ”Känns som jag bott här i över ett år.”

Klubbar som tränare: Ungdomstränare i Öster och instruktör på fotbollsgymnasiet i Växjö, Hvetlanda Gif och nu Linköping City.

Bonusinfo: Lärde känna nuvarande ÅFF-tränaren Roar Hansen under Östertiden. ”En mentor och en jättegod vän. Vi ska äta lunch på onsdag.”

Bonusinfo 2: I första gruppen han tränade i Öster fanns Modou Barrow, nu i Swansea, med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten