"Förra året tjatade alla om SM-guldet"

Han valdes till årets spelare förra säsongen. I år kan Johan Esplund få en ännu större betydelse för Villa Lidköping när SM-guldet i bandy ska försvaras.

Själv hittar han inspirationen i de unga stjärnorna.

När de börjar bli för bra måste jag träna hårdare så att de inte går förbi, säger 36-åringen.

31 oktober 2019 13:24

Det har blivit elva säsonger i Lidköping för mittfältaren, i fyra olika omgångar. I våras fick han och Villa fira det allra första SM-guldet efter en makalös säsong med bara en enda förlust i grundserien och slutspelet.

Villa Lidköping är storfavorit till guldet även den här säsongen, trots att några skador på ett par landslagsspelare och sjukdom gäckar västgötaklubben inför lördagens premiär. Martin Johansson är knäskadad och Johan Löfstedt har brutit ett revben.

Löfstedt hoppas på spel mot Bollnäs hemma (13 november). Martins skada är lurigare, han kan vara tillbaka om fyra veckor, eller om åtta, säger Johan Esplund.

Inget tjat om SM-guld

Dessutom har det 19-åriga nyförvärvet Albin Thomsen drabbats av körtelfeber efter en succéstart på försäsongen då han varit lagets näst bäste målskytt efter Joakim Andersson.

Men vi har ett starkt lag på alla positioner och det är skönt att ha när vi nu fått lite skador och sjukdomar. Då syns det inte så mycket när ett par landslagsmän försvinner.

För trots skadorna, och trots att skyttekungen David Karlsson lagt av, tror Esplund på SM-guld igen.

Det kanske blir lite extra press på oss i år då alla lag kommer att vilja slå oss. Men i år kan vi spela mer avslappnat, förra året tjatade alla om SM-guldet, säger Esplund.
Målet är att bli bättre än förra året – och då måste vi ju vinna alla matcher. Det är häftigt att vi har ett så bra lag, lagen kommer att få slita hårt för att vinna mot oss även om vi kommer att ha matcher som blir jobbiga.

"Ser upp till"

David Karlsson gjorde 573 mål på 291 matcher för Villa Lidköping. Nu måste andra kliva fram och avgöra matcherna.

Det är klart att det är ett tapp, men vi har andra yngre och hungriga spelare som så här långt tagit chansen och gjort det jättebra, som Thomsen och Joel Broberg. Broberg är en av de bästa juniorerna som kommit upp i svensk bandy. Jag hoppas att han får ett riktigt genombrott i år, både offensivt och defensivt, säger Esplund, 17 år äldre än Broberg.
Han är en riktig ledare på planen som jag ser upp till otroligt mycket och som gör att jag blir mer hungrig på att fortsätta när jag ser honom spela bandy. Det är därför som jag orkar träna – när de unga blir för bra måste jag träna ännu mer, för annars går de förbi och det vill jag inte ännu. Snart får de ta över och då ska jag göra saker för dem för att de ska vara bäst.

Spela rakare

Det har inte blivit några större förändringar i spelet för SM-vinnaren till den kommande säsongen.

Inte mer än att vi kanske spelar lite rakare. Vi har Joakim Andersson, i mina ögon världens främste forward, och han är otroligt duktig på djupledsspelet. Det måste vi utnyttja.

Laget har en mycket stark bredd på mittfältet, vilket gjort att minst en landslagsspelare måste bänkas i varje match. Förra säsongen lät tränaren Johan Sixtensson mittfältarna vila var fjärde match enligt ett rullande schema.

Det funkade bra, men vi får se hur det blir i år. Det blir lite annorlunda när vi har skador. Förra säsongen hade vi inte en enda skada.

Johan Esplund tror att SM-guldet blev lite proppen ur för Villa Lidköping.

Jag tror att vi kommer att spela om guldet i många år framöver, med tanke på hur föreningen jobbar och hur det ser ut på ungdomssidan. Villa kommer att ligga i framkant och vinna många guld framöver.
Fakta: Senaste SM-finalerna

2019: Villa Lidköping–Västerås 8–4.

2018: Edsbyn–Sandviken 4–0.

2017: Edsbyn–Bollnäs 3–1.

2016: Västerås–Villa Lidköping 5–2.

2015: Västerås–Sandviken 6–4.

2014: Sandviken–Västerås 5–4.

2013: Hammarby–Sandviken 9–4.

2012: Sandviken–Villa Lidköping 6–5.

2011: Sandviken–Bollnäs 6–5 efter förlängning.

2010: Hammarby–Bollnäs 3–1.


Fakta: Premiärhelgen

Fredag: Motala–Frillesås, Hammarby–Åby/Tjureda, Edsbyn–Broberg/Söderhamn, Vänersborg–Sandviken, Västerås–Sirius, Bollnäs–AIK (alla 19.00)

Lördag: Villa-Lidköping–Vetlanda (20.00).

Söndag: Sirius–Åby/Tjureda (15.00).


Fakta: Tre utmanare till SM-guldet

Regerande mästarklubben Villa Lidköping är storfavorit till SM-guldet även den här säsongen.

Här är tre utmanare:

Edsbyn

Gick till semifinal i våras efter att de två åren dessförinnan tagit SM-guld. Är starkt i alla lagdelar och har gjort en stjärnvärvning i mittfältaren Simon Jansson från Västerås. Jansson dras dock just nu med en fotskada.

Bollnäs

Åkte ut i kvartsfinal i våras, men räknas nu som ett topplag tack vare segern i World Cup då man slog Villa Lidköping i semifinalen och ryska Neftjanik i finalen. Starka nyförvärv i bland annat den finländske landslagsmålvakten Pertti Virtanen och mittfältsstjärnan Daniel Mossberg.

Västerås

Spelade SM-final mot Villa Lidköping förra säsongen. Har haft stor spelaromsättning och dras redan innan serien dragit igång med flera kännbara skador. Bland annat en korsbandsskada på nyförvärvet Jesper Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Ahlberg/TT