Linn Persson efter succén: "Svårt att ta in"

Det har varit tunga dagar för de svenska skidskyttarna i franska Le Grand-Bornand.

Men Linn Persson såg till att avsluta på bästa sätt.

25-åringen blev trea i masstarten och knep karriärens första individuella pallplats i världscupen.

Det känns verkligen härligt att få avsluta så här, säger hon till TT.

22 december 2019 10:49

Det blev så när en andraplats för Persson som i avslutningen hade häng på Dorothea Wierer – men italienskan var för stark i den sista uppförsbacken. Trots det har Linn Persson all anledning att jubla efter karriärens första individuella pallplats i världscupen.

Det är svårt att ta in. Nu ska jag njuta av det här några dagar, säger hon efter insatsen.

Hon följde upp lördagens jaktstart – där hon sköt felfritt – med ännu en stark prestation. Svenskan bommade ett skott i första skyttet, men sköt därefter både snabbt och säkert utan några missar.

Sakta men säkert klättrade 25-åringen bland åkarna och befann sig efter det fjärde skyttet plötsligt bland de tre första åkarna. Till slut var hon i mål knappt en och en halv minut efter norskan Tiril Eckhoff som vann.

"Fick kämpa"

Det var tufft ute i spåret, man fick kämpa för varje meter. Att kunna hålla ihop skyttet är viktigt och då kan man klättra, säger hon.

TT: När insåg du att det kunde bli en pallplats?

När alla skott satt i sista skyttet och jag gick ut som trea. Då förstod jag att jag kunde vara med och fajtas om en riktigt bra placering.

25-åringen menar att karriärens första pallplats är viktig inför fortsättningen.

Det är jätteviktigt. Jag känner att jag har tagit ett till kliv i min karriär och att ha gjort det här är något jag har med mig i kommande tävlingar, säger hon.

"Tung tävlingsvecka"

Med två missade skott åkte Mona Brorsson in som tia medan Elvira Högbergs insats räckte till 23:e plats. Storasystern Hanna Öberg stod över tävlingen efter sina förkylningsproblem. Enligt SVT åkte stjärnan hem från Frankrike redan innan tävlingen började.

Linn Perssons pallplats var den första svenska under världscupstävlingarna i Frankrike – ett par dagar som annars har präglats av svaga insatser på skjutvallen och blygsamma placeringar.

Det har varit en tung tävlingsvecka för både damerna och herrarna. Det här är jätteviktigt för allihop. Det blir lättare att komma hem och träna nu, säger landslagstränaren Mattias Nilsson till SVT.

På herrsidan var Martin Ponsiluoma ensam om att representera den svenska flaggan. Han sköt rent i det avslutande skyttet i herrarnas masstart, men totalt sex bom i de tre inledande skjutningarna räckte inte till annat än en 27:e plats – av 30 deltagare – för 24-åringen.

Vann gjorde, som så ofta, Johannes Thingnes Bø före fransmannen Émilien Jacquelin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Salomonsson/TT