Fördel Kinhult i knallhård OS-duell med Norén

Marcus Kinhult eller Alex Norén?

Bara en av svenskarna lär få spela OS i Tokyo i sommar. Duon är nästan helt lika på världsrankningen, men det kan ändra sig redan den här veckan.

20 februari 2020 05:55

Med fyra månader kvar av kvalificeringsperioden kan det inte bli så mycket jämnare i kampen om den andra svenska OS-platsen på herrsidan. Marcus Kinhult är 95:a i världen med rankningspoängen 1,5796. Alex Norén är 96:a och har 1,5726 i rankningspoäng.

Svängt flera gånger

Henrik Stenson är 27:a i världen och ser ohotad ut som Sverigeetta, men bakom honom klättrade Kinhult förbi Norén på rankningen för första gången någonsin i mitten av januari. Bara en vecka senare låg Norén före igen, innan 23-åringen från Fiskebäckskil passerade på nytt i den senaste världsrankningen i måndags.

Oavsett vem som når OS är det en stark spelare som kommer att ha medaljchans, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Hon har ingen roll i OS-uttagningen, utan det är världsrankningen den 22 juni som – med Sveriges olympiska kommittés goda minne – avgör vilka som får åka till Tokyo.

Men den här veckan kan eventuellt ge en rejäl fingervisning om vartåt det lutar.

Många poäng på spel

Marcus Kinhult har för första gången i karriären kvalificerat sig för en WGC-tävling (världstourtävling), som avgörs på hög höjd utanför Mexiko City, med bara 72 spelare i startfältet och ingen "cut" efter två dagar. Startfältet håller högsta klass med 42 av världens 50 bästa på plats, däribland nygamla världsettan Rory McIlroy. Det avspeglar sig också i att vinnaren i tävlingen kammar hem hela 70 poäng på världsrankningen (som sedan ska divideras med antalet spelade tävlingar de senaste två åren).

Med andra ord ett passande läge att tjäna viktiga rankningspoäng, även om Kinhult är en rejäl underdog i den tuffa konkurrensen.

Jag tror att det blir väldigt kul den här veckan, jag har sett fram emot den här tävlingen sedan jag blev klar för den. Det är min första WGC så det blir kul att spela mot de här grabbarna för att se var mitt spel är och hur jag kan konkurrera, säger han till Europatouren.

Samtidigt delas bara 24 poäng ut till vinnaren i veckans PGA-tävling i Puerto Rico, där Alex Norén får hålla till godo med att spela eftersom han inte är kvalificerad för att spela i Mexiko. Å andra sidan är det bara två spelare i startfältet i Puerto Rico som ligger högre än Norén på världsrankningen, vilket borde ge den 37-årige svensken goda chanser att vara med och slåss i toppen.

Greppet om den där OS-biljetten kan hinna skifta många gånger innan allting är klart runt midsommar.

Fakta: Kinhult och Norén

Marcus Kinhult

Ålder: 23.

Världsrankning: 95:a.

Talar för Kinhult: Har en positiv trend och har klättrat på världsrankningen varje år. Tog i fjol sin första seger på Europatouren och var tvåa i en av slutspelstävlingarna.

Talar emot Kinhult: Har inte fått någon vidare start på 2020. Blev sjuk inför första tävlingen, missade "cutten" i den andra och blev 56:a i den tredje.

Förbundskapten Vangdal om Kinhult: "En jättespännande spelare. Får han vara hel och frisk kommer han vara en av våra stora. Såpass bra och såpass ung är han".

Alex Norén

Ålder: 37.

Världsrankning: 96:a.

Talar för Norén: Har massvis med rutin, tio Europatoursegrar under karriären, och visar stabil form – ingen missad "cut" på snart ett halvår.

Talar emot Norén: Problemet är att stabila insatser och en hel drös placeringar runt 15:e–20:e plats betalar sämre på världsrankningen än en lyckad segervecka. Och Norén var aldrig bättre än tia i fjol.

Förbundskapten Vangdal om Norén: "Jag tycker att han har visat bättre och bättre form. Alex är väldigt etablerad och när han hittar formen fullt ut är han en vinnare".


Fakta: Kampen om OS-platserna

De två bästa svenskarna på herr- respektive damrankningen får spela OS i Tokyo.

Herrarnas rankning:

27) Henrik Stenson, 3,2182 poäng.

95) Marcus Kinhult, 1,5796.

96) Alex Norén, 1,5726.

148) Sebastian Söderberg, 1,1230.

190) Joakim Lagergren, 0,8819.

Damernas rankning:

52) Madelene Sagström, 1,80 poäng.

97) Anna Nordqvist, 1,09.

129) Caroline Hedwall, 0,84.

162) Linnea Ström, 0,61.

176) Pernilla Lindberg, 0,56.


Fakta: Golfen i OS i Tokyo

• Startfälten kommer att innehålla 60 spelare i såväl dam- som herrklassen. Världsrankningen avgör vilka spelare som är kvalificerade. Varje land får ställa upp med max två spelare, med undantaget att upp till fyra spelare från ett land får vara med om de alla är topp 15 på världsrankningen.

• Herrarnas världsrankning den 22 juni 2020 (efter US Open) avgör vilka som får spela OS, medan damernas kvalificeringsperiod pågår till världsrankningen den 29 juni 2020 (efter PGA-mästerskapet).

• OS-golfen spelas som 72-håls slagspelstävling på Kasumigaseki Country Club, cirka fem mil nordväst om Tokyo. Herrarnas turnering spelas 30 juli–2 augusti och damernas 5–8 augusti.

• Efter 112 års frånvaro återkom golfen på det olympiska programmet i Rio de Janeiro 2016. Justin Rose ordnade ett brittiskt guld när han vann en tuff segerduell mot Henrik Stenson, medan Park In-Bee såg till att guldet blev sydkoreanskt i damklassen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT