Skidskytten Hanna Öberg säger i en intervju med TT att hon "kan jag bli lite frustrerad över att det framställs som att det är ohälsosamt att vara elitidrottare". Landslagskollegan och lillasystern Elvira Öberg håller med:

Det är klart att riskerna finns, men samtidigt tror jag inte att det är ett måste att ligga precis på gränsen heller, säger hon.

Uttalandena glädjer Per "Pliggen" Andersson, skidlandslagets tidigare läkare som numera är anställd av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Jag tycker att det här resonemanget som skidskyttarna för fram är väldigt bra. Det finns en syn i dag att du måste ligga på gränsen. Det gör att många tänker att "jag måste alltid ligga på gränsen", men det är helt felaktigt, säger han och tillägger:
Våra ungdomar och barn tittar på det här och hör det här mantrat "man behöver ligga på gränsen", men vad innebär det? Att du måste ligga på gränsen varje träningspass? Absolut inte. I perioder måste du göra det för att bli allra allra bäst, men du behöver också ha perioder där du verkligen återhämtar kroppen.

"Jättestor utmaning"

Det är här den stora utmaningen ligger. Och det är inte lätt att hitta den rätta balansen mellan belastning och återhämtning.

Längdskidor och andra uthållighetssporter brottas också med balansen kring vikten, där en viktnedgång kan ge snabba resultat – till en viss gräns.

I återhämtningen finns en hel rad faktorer, vi har vila men även kost. Och det blir en utmaning i vissa idrotter där kroppsvikten är en viktig faktor för hur fort du kan åka eller springa. I dessa sporter ser vi inte sällan snabba resultatförbättringar genom att gå ner i vikt, och då är frågan vad som är en optimal tävlingsvikt som inte ger medicinska konsekvenser. Där har vi en jättestor utmaning att hjälpa våra aktiva att få den här balansen, säger Andersson.

"Ingen friskvård"

Även om elitidrott medför en del medicinska risker – många idrottare skadar sig på grund av sin idrott – vill "Pliggen" inte kalla det för osunt.

Elitidrott är ingen friskvård, men att säga att det är ohälsosamt eller osunt det tycker jag är för starka ord, det är det inte. Tvärtom.