– Vi är tacksamma och glada. Så sent som häromdagen fick vi besked om att allt verkar lösa sig och möjligen kan han vara med redan i helgen, säger Anders Alé, ansvarig för fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg.

En månad har gått sedan vi berättade om den segdragna och svårlösta tvisten som stoppade Daniel Enqvist från att spela fotboll. Pojklandslagsmeriterade 16-åringen, han fyller 17 senare i år, flyttade förra sommaren från Helsingfors till Åtvidaberg för att kombinera gymnasiestudier med fotboll – men på grund av internationella fotbollförbundet Fifas snåriga regelverk har han bara fått träna. Kortfattat kan sägas att regeln går ut på att det inte är tillåtet för spelare under 18 år att byta nationsförbund och att utbildningen i division 1-klubben inte anses hålla tillräckligt hög nivå.

LÄS MER:

Artikelbild

Enqvist stoppades – men då ansökningarna behandlats av olika domare inom Fifa var det däremot fritt fram för kompisen Jonathan Guseff som kom samtidigt till Åtvidaberg.

– Det är David mot Goliat. Lilla ÅFF mot stora Fifa. Just känns det som att det inte spelar någon roll hur ofta man rusar in i den där tegelväggen. Den rasar inte ändå, sa Anders Alé.

– Jag är mest upprörd och förvånad över är att Fifa kan behandla två identiska ansökningar på helt ­olika sätt. De ­bryter ner min son helt och hållet, sa Daniels pappa, Christer Enqvist, som lagt mycket tid och pengar för att om möjligt få till en lösning.

Nu verkar det ha givit resultat.

Artikelbild

Till slut.

Tack vare insatser på högsta nivå.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, har själv engagerat sig i ärendet och varit drivande på slutet. I förbundets omfattande regelverk finns möjlighet att göra undantag som gäller i sex månader och som utnyttjas nu. Därefter måste en ny ansökan skickas till Fifa, men säsongen är räddad och förhoppningen stor att det även ska komma ett positivt besked till nästa gång.

Anders Alé säger:

– Karl-Erik har personligen gått in och sagt att "vi löser det här". Om jag fattat rätt träffar han snart Fifapresidenten (Gianni Infantino) och har då lovat att ta upp fallet. Vi är förstås enormt tacksamma över engagemanget från honom och svenska förbundet. Kul för alla inblandade, men framförallt för Daniel som äntligen får komma igång och spela igen.