Ett år kvar – här är okända OS-hoppet

Med precis ett år kvar till de olympiska spelen drar igång är det få svenskar som har koll på vem Oskar Rozenberg Hallberg är.

Men nästa sommar kan du sitta och bita på naglarna när 22-åringen försöker landa en "backside noseblunt" i Tokyo.

Det är roligare att skejta utan press, säger skateboardstjärnan som är ett av Sveriges mer okända guldhopp i OS.

24 juli 2019 06:00

Den 24 juli 2020 invigs sommar-OS i Tokyo. Till spelen i Japan har Internationella olympiska kommittén (IOK) lagt till flera nya sporter som ska locka en ung publik att följa tävlingarna.

Och vips har Sverige fått ett medaljhopp – i skateboard.

När han vann en VM-deltävling på hemmaramp i Malmö förra året så jublade hans konkurrenter högt då han satte sin kickflipp och säkrade segern. Skateboard är inte en sport som alla andra OS-sporter.

Generellt sett är det nog en mer avslappnad stämning. Jag tror det har att göra med hur folk började skejta. Bara för att de är bland de bästa i världen nu så är det svårt att glömma hur man en gång började: att man gjorde det tillsammans och med vänner, säger Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg.

När han var skadad i vintras ägnade han månader åt att designa en egen klädkollektion för Nike och det närmaste en tränare han säger sig ha är en kontaktperson på just den amerikanska skojätten.

Men nu ska den annorlunda OS-profilen satsa mot Tokyo – som en elitidrottare med stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

TT: Har du vant dig vid tanken att representera Sverige på ett OS?

Ja, det kan man kanske säga. Jag har gjort mer och mer grejer, träffat sponsorer och varit involverad i design av kläder och sånt också. Det blir lättare att vänja sig vid tanken när man gör såna grejer, säger "Oski", som under hösten och våren fortsätter kvala för att försöka få skejta i OS.

SOK: "Ganska bra koll"

På Sveriges olympiska kommittés officiella webbplats har 125 olympier med SOK-stöd belönats med en bild på sin presentation. Bara två SOK-stödda olympiers presentationer är anonymt bildlösa på webbplatsen: de som tillhör Oskar Rozenberg Hallbergs och skateboardkollegan Karl Bergling, som båda håller på att kvala in till OS-tävlingarna.

Frågan är vilken koll SOK har på sina skateboardproffs.

Ganska bra koll, kan jag säga. Vi har en sportchef som är dedikerad för att följa skateboard och han har gjort det både genom att följa resultat och genom att träffa killarna, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

Han liknar skateboardsportens inträde vid när snowboardsporten tog steget in i vinter-OS. Två olika idrottsvärldar som möts.

Jo, men så är det ju. De idrottare som hållit på längre med världsmästerskap och OS-deltagande är ju ofta mer regelstyrda och… vad ska vi säga… det är lite… mer traditioner som är på plats. Medan de nya idrottarna är lite mer av livstilsidrottare, säger Reinebo.

"Väldigt nervös"

När Oskar Rozenberg Hallberg ska beskriva en vanlig träningsvecka säger han att det helt beror på ifall han befinner sig på intensiv filmresa med en sponsor eller om han är hemma i Malmö:

Om jag är hemma tar jag det i egen takt, kollar med nån kompis när han vill skejta, cyklar till Stapelbäddsparken och skejtar några timmar, säger "Oski", som dock ganska nyligen lagt till "fys" i sin träningsrepetoar.

TT: Hur tror du att du kommer känna om du står på startlinjen om ett drygt år, iförd svensk tävlingsdräkt och tävlandes i OS?

Jag kommer att vara väldigt nervös, förmodligen. Men förhoppningsvis kan jag kanske ha utvecklats lite mer på tävlingsbiten. Men jag tror också jag kommer vara glad, bara över att ha tagit mig dit. Jag tror att det kommer vara något folk kommer att kolla tillbaka på: första OS för skejtningen. Det hade varit coolt att vara med på det.
Fakta: Oskar Rozenberg Hallberg

Ålder: 22.

Smeknamn: "Oski".

Längd: 168 centimeter.

Vikt: 62 kilo.

Bor: Malmö, men "är nästan aldrig hemma".

Meriter: Seger i VM-deltävlingen (Vans Park Series) i Malmö 2018 och i Shanghai 2017. Utsedd till European Skater of the Year två år i rad (2018 och 2019). Nominerad till årets nykomling på Idrottsgalan 2018.

Aktuell: OS-kval i höst och vår, där även svenske Karl Bergling deltar med god chans till att få skejta i OS. Släpper en egen kollektion för Nike i december.

Träning: Skejtande, men också fysträning: "en del styrka, men framför allt kondition".

Intressen: Meditation, smycken och hiphop.

Idoler: Zlatan Ibrahimovic (fotbollsspelare), John Daly (golfspelare) och Bart Simpson (tv-seriekaraktär).


Fakta: Andra mindre kända OS-hopp i Tokyo:

Vi vet redan att svenska OS-tittare kommer försöka heja fram Sarah Sjöström, Daniel Ståhl, Armand Duplantis och ett par ytterligare svenska stjärnor till guldmedaljer i Tokyo – men här är namnen du kanske ännu inte vet att du kan komma att omfamna i nationalistisk OS-glädjeyra om ett år.

Sverige har totalt mellan 20 och 25 olympier i vad SOK kallar för "toppositioner", med konkret medaljchans i OS.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo kommenterar några av chanserna för TT:

Fredrik Bergström, 29, och Anton Dahlberg, 34, segling.

Reinebos kommentar: De har hållit en väldigt hög nivå, både på mästerskap och på världscupnivå. De är absolut en ”topposition” som vi anser är ganska befäst. De har kapacitet för att vara ända uppe i toppen.

Linnea Stensils, 25, kanot, K1 200.

Reinebo: Linnea är ju ung, men var med redan i Rio. Hon har ju varit en ganska trogen finalpaddlerska och på pallen några gånger. Det är absolut en aktiv som vi kommer få se i en OS-final, det tror jag.

Anna Bernholm, 28, och Tommy Macias, 26, judo.

Reinebo: Anna tog medalj på Europeiska spelen i Minsk och klättrade på världsrankingen. Jag tror hon är trea i dag. Hon är en "topposition", absolut. Tommy har ungefär samma meriter som Anna har och vann europeiska spelen för en månad sedan.

Alex Bjurberg Kessidis, 24, brottning.

Reinebo: Jag skulle inte vilja uttrycka mig som att han är ett direkt medaljhopp, men han har potential för att ta en medalj.

Stefan Nilsson, 28, skeet (lerduveskytte).

Reinebo: Vann Europeiska spelen (i Minsk i juni), men det riktigt intressanta med det är att det fanns en kvotplats till OS att vinna där och den vann han.


Fakta: OS i Tokyo 2020.

+ Arrangeras 24 juli-9 augusti.

+ Fem nya sporter är med på programmet: baseboll/softboll, karate, klättring, skateboard och surfning.

+ Flera av arenorna från OS i Tokyo 1964 återanvänds, men en ny olympiastadion har byggts för invigning, avslutning och friidrotten.

+ Flera sporter, som fotboll och baseboll/softboll kommer att delvis avgöras på andra orter.

+ Discovery har tv-rättigheterna för Sverige och kommer att sända idrotten i bland annat Kanal 5 och Eurosport.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Löfgren/TT