Den 24 juli 2020 invigs sommar-OS i Tokyo. Till spelen i Japan har Internationella olympiska kommittén (IOK) lagt till flera nya sporter som ska locka en ung publik att följa tävlingarna.

Och vips har Sverige fått ett medaljhopp – i skateboard.

När han vann en VM-deltävling på hemmaramp i Malmö förra året så jublade hans konkurrenter högt då han satte sin kickflipp och säkrade segern. Skateboard är inte en sport som alla andra OS-sporter.

Artikelbild

| Han har varit runt hela världen i jakt på bra skejtning – men håller fortfarande Stapelbäddsparken i Malmö väldigt högt. "Det är en av mina favoritparker i hela världen. Det är en av de absolut bästa", säger han. Arkivbild.

Generellt sett är det nog en mer avslappnad stämning. Jag tror det har att göra med hur folk började skejta. Bara för att de är bland de bästa i världen nu så är det svårt att glömma hur man en gång började: att man gjorde det tillsammans och med vänner, säger Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg.

När han var skadad i vintras ägnade han månader åt att designa en egen klädkollektion för Nike och det närmaste en tränare han säger sig ha är en kontaktperson på just den amerikanska skojätten.

Men nu ska den annorlunda OS-profilen satsa mot Tokyo – som en elitidrottare med stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

TT: Har du vant dig vid tanken att representera Sverige på ett OS?

Artikelbild

| Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, ser "Oski" som ett potentiellt medaljhopp i OS i Tokyo om ett år.

Ja, det kan man kanske säga. Jag har gjort mer och mer grejer, träffat sponsorer och varit involverad i design av kläder och sånt också. Det blir lättare att vänja sig vid tanken när man gör såna grejer, säger "Oski", som under hösten och våren fortsätter kvala för att försöka få skejta i OS.

SOK: "Ganska bra koll"

På Sveriges olympiska kommittés officiella webbplats har 125 olympier med SOK-stöd belönats med en bild på sin presentation. Bara två SOK-stödda olympiers presentationer är anonymt bildlösa på webbplatsen: de som tillhör Oskar Rozenberg Hallbergs och skateboardkollegan Karl Bergling, som båda håller på att kvala in till OS-tävlingarna.

Frågan är vilken koll SOK har på sina skateboardproffs.

Ganska bra koll, kan jag säga. Vi har en sportchef som är dedikerad för att följa skateboard och han har gjort det både genom att följa resultat och genom att träffa killarna, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

Han liknar skateboardsportens inträde vid när snowboardsporten tog steget in i vinter-OS. Två olika idrottsvärldar som möts.

Jo, men så är det ju. De idrottare som hållit på längre med världsmästerskap och OS-deltagande är ju ofta mer regelstyrda och… vad ska vi säga… det är lite… mer traditioner som är på plats. Medan de nya idrottarna är lite mer av livstilsidrottare, säger Reinebo.

"Väldigt nervös"

När Oskar Rozenberg Hallberg ska beskriva en vanlig träningsvecka säger han att det helt beror på ifall han befinner sig på intensiv filmresa med en sponsor eller om han är hemma i Malmö:

Om jag är hemma tar jag det i egen takt, kollar med nån kompis när han vill skejta, cyklar till Stapelbäddsparken och skejtar några timmar, säger "Oski", som dock ganska nyligen lagt till "fys" i sin träningsrepetoar.

TT: Hur tror du att du kommer känna om du står på startlinjen om ett drygt år, iförd svensk tävlingsdräkt och tävlandes i OS?

Jag kommer att vara väldigt nervös, förmodligen. Men förhoppningsvis kan jag kanske ha utvecklats lite mer på tävlingsbiten. Men jag tror också jag kommer vara glad, bara över att ha tagit mig dit. Jag tror att det kommer vara något folk kommer att kolla tillbaka på: första OS för skejtningen. Det hade varit coolt att vara med på det.