En mörk kväll för Motalabandyn

Det var ingen stor kväll i Småland för Motalabandyn. Besked om fortsatt utebandy följdes upp av förlust i första åttondelsfinalen.

18 februari 2020 20:59

Vetlanda BK vann 50/50-mötet med 5-3 (4-0) mot IFK Motala i Hydro arena och har nu fördel inför returen på torsdag. Tung förlust, men ljuspunkten för IFK Motala var upphämtningen i andra halvlek som ger hopp inför returen.

Matchen fick en märklig uppladdning då det före matchstart kom besked från Alliansen i Motala i hallfrågan. IFK Motalas ledning, med Bo Ribers, Pär Beckne och Pär Höckert som alla var på plats i Vetlanda, nästan stumnade allihopa efter att de fått höra politikernas plan.

Alliansen och SD röstade ned Solidariskt Motala, som ville ta hallbeslut direkt, och gav förslaget att nuvarande bandybanan måste hålla en säsong till. Sedan är planen att bygga en ny utebana till 2021. Nya ispisten ska byggas så att en överbyggnad ska kunna göras senare. Men inget löfte alls gavs om hallbyggnad.

Ingen i IFK Motala ville kommentera dråpslaget, som det kändes som.

– Jag vill höra hur politikerna har diskuterat och vill inte kommentera det förrän jag pratat med Alliansen själv, sade IFK Motalas ordförande Bo Ribers.

Vad är din spontana reaktion?

– Man hoppar inte i taket direkt.

IFK:s supportrar förbyttes till sorgsna när de fick höra om att utebandyn fortsätter.

– Man dödar bandyn, sade Ulf Sandell, tidigare IFK-bas.

Även sportsligt kom en överraskning för IFK och dess fans. Målvakten Jussi Aaltonen, som stått alla 26 elitseriematcher, var magsjuk och in hoppade Hugo Lundquist som inte spelat i A-laget sedan i september.

Det var Vetlanda som satte ton på spelet, gick fram till 2-0 på 20 minuter. Ett par minuter senare gjorde VBK även 3-0 på ett inte otagbart skott. Då hade dock Hugo Lundquist gjort ett par räddningar innan.

IFK hade chanser att reducera, Viktor Spångberg brände jätteläge, men i stället gjorde VBK 4-0 på hörna i det sista som hände före paus. Ett hetare VBK hade marginalerna med sig.

I andra halvlek kom Motala ut piggare och reducerade flera gånger, bland annat efter en soloåkning av Kasperi Hirvonen. En nyckelsituation var när Hugo Lundquist räddade straff vid 5-2 och Fredrik Lönn kort senare gjorde 3-5. Det ger hopp inför returen.

Målen: 1-0 (11) Tobias Nyberg,  2-0 (18) Pontus Blomberg, hörna, 3-0 (22) Pontus Nordström, 4-0 (45) Pontus Blomberg, hörna, 4-1 (48) Viktor Spångberg, 4-2 (56) Kasperi Hirvonen, 5-2 (71) Pontus Vilén, 5-3 (88) Fredrik Lönn.

Publik: 1 165.

Returen i bäst av två matcher spelas i Motala på torsdag. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!