"En jäkla stor skandal."

Det skulle bli en speedwayfest i den allsvenska semifinalen. Det slutade med ett praktfiasko när ett hål i banan gjorde att matchen ställdes in.

30 augusti 2018 21:45

Allsvensk semifinal och Östgötaderby mellan Vargarna och Piraterna. Jämna heat och kamp om varje poäng.

Det var vad publiken kommit till ICA Maxi-arena i Norrköping för att få se.

Det de fick se var ett antal personer ståendes runt ett hål i banan i ingången till första sväng. Sen fick de åka hem igen utan att ha sett så mycket som en speedwaycykel på banan.

För matchen ställdes in efter att domaren Peter Rogar överlagt med lagens kaptener, Daniel Davidsson och Kim Nilsson, om banan trots hålet skulle vara säker att köra på. De kom fram till att den inte var det.

– Hålet kommer bara bli större och större om vi kör. Förarna vill köra under säkra former och vi är överens om att det inte är säkert som det är nu, säger Rogar.

Efter den första besiktningen gjordes ett försök att hyvla området kring hålet. Men när det visade sig att hålet var allt för djupt för att det skulle göra någon skillnad. Ja, då var det ett enkelt men tråkigt beslut menade Rogar.

– Vi skulle säkert kunna köra några heat men vi vill inte chansa. Kommer det en ensam förarna så kan de ju undvika det. Men nu kommer de ju fyra stycken och då kommer garanterat någon att gå i det. Förarnas säkerhet kommer först och där var vi överens jag och lagkaptenerna, säger Rogar.

Piraternas lagledare Fredrik Staaf skrädde inte orden när han fick frågan om vad han tyckte om att banan inte var körbar.

– Det är ju inget annat än en stor jäkla skandal. Någon får för sig att gräva upp ett stort hål i banan och sen inte gjort något åt det. Enligt rykten ska det ha skett redan förra torsdagen så det har haft en vecka på sig att ordna det, säger Staaf som var rejält irriterat.

Inte bara för att det inte blev någon speedwayfest.

– Det största är ju att det är kopplat till rätt stora kostnader det här. Vi har en förare som skulle ha kört i Polen idag som vi tvingade att komma hit, säger Staaf innan han beger sig för att sätta sig med Vargarnas lagledning och försöka hitta en ny tävlingsdag.

Föraren som han syftade på var Kai Huckenbeck och vad han tyckte om att ha åkt från Tyskland bara för att åka hem igen syntes lång väg.

Lagledarna gick under kvällen igenom kalendrarna för att se när respektive lags förare är tillgängliga.

Något beslut fattades inte under torsdagen utan det slutgiltiga beskedet om när den allsvenska semifinalen kan köras väntas komma under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson