Efter olyckan – flytten talar för ryttarstjärnan

För de flesta aktiva är beslutet ett sportsligt dråpslag men det finns också vinnare när OS i Tokyo flyttas fram.

Ett mästerskap i sommar passade inte några profilerade svenska idrottare – nu talar tiden i stället för dem.

Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt:

För mig personligen är det till fördel. Det är bara positivt.

25 mars 2020 17:07

Sara Algotsson Ostholt slog igenom när hon tog silver i OS i London 2012. Där var hon ytterst nära guldmedaljen, men fick ett nedslag på det sista hindret i hoppningen i Greenwich Park. Fyra år senare var hon med i Rio de Janeiro.

Hon hade siktet inställt på ett tredje raka OS. Då inträffade tragedin när hon förlorade två topphästar. På en polsk motorväg brann Chacco's Crack inne och Arpertina dog av sviterna efter eldsvådan i hästtransporten.

Trots den hemska olyckan förra våren ville hon inte ge upp hoppet om OS. I somras tog Tysklandsbaserade Algotsson Ostholt över nioårige Chicuelo, som landslagskollegan Niklas Lindbäck tidigare ridit. Men på grund av coronavirusets spridning är så gott som alla tävlingar inställda under mars, april och maj – och det fick konsekvenser.

Chansen att kvala in till ett OS i sommar var ytterst liten – och att få en plats i förbundskaptenen Fredrik Bergendorffs lag därmed minimal.

Jag såg det som en omöjlighet att kvala till ett OS i sommar, säger hon till TT.

"Tiden har varit väldigt knapp"

Därför välkomnar Sara Algotsson Ostholt beslutet om att OS flyttas fram.

För mig personligen är det till fördel. Tiden har varit väldigt knapp för att komma upp till den nivå som jag vill vara på för att kunna prestera på ett OS. Vi har haft en utveckling under vintern, men ett OS nästa år är för egen del bara positivt.
Då kanske jag kan vara konkurrenskraftig. Nu kanske jag hade kunnat hjälpa ett lag, men jag är gärna med på ett OS för att kunna prestera individuellt också.

En fråga är hur det blir med kvalen till ett framskjutet OS.

Egentligen räknas innevarande OS-år och året innan, men nu när OS flyttas fram ett år? Jag vet inte, men de vill ju alltid ha färska resultat och ekipage som håller rätt nivå. Rimligen borde det här året och nästa år också gälla när OS flyttas fram, säger Algotsson Ostholt.

Kan inte träna ordentligt

När hennes satsning, både tränings- och tävlingsmässigt, mot Tokyo kan ta fart vet hon inte. Som läget är nu kan den svenska fälttävlansstjärnan inte ens träna sina hästar ordentligt. Restriktionerna i Tyskland är hårda.

Alla idrottsanläggningar är stängda. Man får bara träna en och en, inga tränare får komma in utifrån. Man får inte åka och galoppträna sina hästar.

TT: Hur gör du då?

Träningen går på sparlåga i ensamhet. Men med tanke på alla som är utsatta är det ett I-landsproblem, säger hon.
Fakta: Några fler som gynnas när OS flyttas fram

Tinne Vilhelmson Silfvén, dressyr

Landslaget tog EM-brons i Rotterdam i somras – utan veteranen. Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette och Antonia Ramel ligger just nu först i kön och fajtas om de tre platser förbundskaptenen Bo Jenå kan dela ut i OS. Ett olympiskt spel i sommar låg fel i tiden för Vilhelmson Silfvén som för stunden inte har en konkurrensduglig häst. Nu när OS flyttas fram till 2021 kan hon på allvar bli ett gångbart namn – och chansen att få göra ett historiskt åttonde OS ökar rejält.

Handbollslandslagen

I damlandslaget hade tre spelare – Jamina Roberts, Marie Wall och Johanna Bundsen – missat ett OS i sommar eftersom de är gravida. I och med att spelen flyttas fram finns chansen att de kan vara med. Dessutom har flera viktiga spelare haft jobbiga skadeproblem som i bästa fall blir bättre till nästa år. I herrlandslaget hade mittsexan Jesper Nielsen (110 landskamper på sitt cv) missat sommarspelen på grund av skada, men får nu en chans att återhämta sig. Båda landslagen får dessutom nya förbundskaptener under 2020.

Tilde Johansson, längdhopp

Den blott 19-åriga talangen är förvisso redan bra nog för att kvalificera sig för OS, men med sin unga ålder och relativt smala mästerskapsvana är det alltjämt en fördel att OS flyttas fram. Johansson är en multitalang som även sysslar med bland annat häcklöpning – men får nu extra tid på sig att arbeta på sin specialgren längdhopp. Inte minst med tanke på att hon till sommaren går ut gymnasiet och kan fokusera hundraprocentigt på idrotten.

Alex Morgan, fotboll

Amerikanskan ska enligt planen bli mamma för första gången i april och även om målet var att spela OS har USA:s landslag själva konstaterat att den tremånadersperioden till sommarspelen hade blivit otroligt svårjobbad. Med mer tid blir den övergången lättare för en av fotbollsvärldens största stjärnor.


Fakta: Sara Algotsson Ostholt

Född: 8 december 1974 i Nybro.

Bor: Tyskland.

Familj: Gift med Frank Ostholt, barnen Wilma och Erik.

Gör: Fälttävlansryttare/tränare.

Främsta meriter: OS-silver 2012, med i OS i Aten 2004 och i Rio de Janeiro 2016, två lagsilver i EM, fyra SM-guld. Siktar på att vara ett OS-ekipage med Chicuelo nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!