Den regerande mästaren Novak Djokovic har haft en förhållandevis enkel väg till semifinalen, och har ännu inte förlorat ett set i grand slam-turneringen. I kvartsfinalen mot kanadensaren Milos Raonic blev det 6–4,6–3, 7–6 för den andraseedade serben.

Den tredjeseedade Federer har haft det betydligt tuffare, med två femsetare, en fyrsetare och två tresetare.

I kvartsfinalen mot amerikanen Tennys Sandgren räddade schweizaren sju matchbollar innan han vann med 6–3, 2–6, 2–6, 7–6, 6–3 efter 3,5 timmes spel.

Ljumskproblem

38-åringen fick något problem och fick behandling i tredje set. Efteråt berättade Federer att det handlade om ljumsken.

Benet kändes stelt och konstigt men jag försökte att inte visa något, utan låta honom avsluta det i stil, säger Federer i segerintervjun på banan.
Samtidigt tror jag på mirakel, det kunde ju börja regna eller hända något annat.

Servekanonen Sandgren, han slog in 27 ess, såg ut att ta hem matchen i fjärde set då han först hade tre matchbollar vid ställningen 5–4 och sedan ytterligare fyra i tiebreak.

Jag hade en otrolig tur och förtjänar inte det här, säger Federer.

Efter att ha vunnit det fjärde setet i tiebreak, 10–8, och fått hjälp av fysion, började det kännas bättre medger Federer – och inte bara i benet.

All press släppte och jag servade bra. Och så hade jag tur som fick ett break. Jag förtjänar det inte, men nu står jag här och är väldigt glad, säger Federer.

Skidor i stället?

Han hoppas att den långa ledigheten fram till fredagens match ska göra att han kommer i bra form till mötet med Djokovic.

Men jag måste känna mig bättre än i dag om det inte ska bli skidåkning i Schweiz (i stället för finalspel).

Djokovic är storfavorit i semifinalen efter sina 3–1 i möten med Federer i Australian Open och 10–6 i grand slam.