"De ska bara behöva slåss för guld"

Samtidigt som USA förbereder sig för VM-finalen mot Nederländerna har kampen för en likvärdig satsning på dam- och herrfotboll blossat upp igen.

Detta sedan medlemmar i Democratic Women's Caucus (DWC) krävt svar från det amerikanska fotbollsförbundets ordförande.

4 juli 2019 17:58

Konflikten mellan USA:s fotbollsdamer och landets fotbollsförbund (US Soccer) har pågått länge. I mars lämnade landslaget in en stämningsansökan, med underskrifter från 28 spelare, där siffror om lön och annan ekonomisk ersättning ställdes mot de framgångar som dam- och herrlandslaget har nått.

Vill ha svar

Spelarna i det amerikanska laget, som nu är i VM-final på nytt, har sagt att situationen inte påverkar laget under turneringen. Men frågan har på nytt fått ljus på sig sedan Democratic Women's Caucus, demokratkvinnornas arbetsgrupp, skickat ett brev till förbundets ordförande, Carlos Cordeiro. I brevet uttrycks oro för ojämställdhet i förhållande till lön, publicitet och investering i det amerikanska damlandslaget.

Medlemmarna i DWC skriver att de vill ha svar på om fotbollsförbundet planerar att hantera könsdiskriminering inom förbundet och skillnaderna i kompensation och marknadsföring.

I brevet pekar DWC på flera faktorer. Bland annat att damerna, trefaldiga världsmästare, fick 1,725 miljoner dollar, motsvarande 16 miljoner kronor, för att ha vunnit VM 2015. Samtidigt fick herrarna 5,37 miljoner dollar, motsvarande 50 miljoner kronor, efter att ha förlorat i åttondelsfinalen 2014. De trycker även på att damerna har genererat mer pengar till förbundet än vad herrarna har gjort mellan åren 2016-2018.

"Oförsvarbart"

"De orättvisor som de här kvinnliga mästarna har mött som medlemmar av det amerikanska damlandslaget i fotboll är oförsvarbart. Det amerikanska fotbollsförbundet borde arbeta för att hamna på rätt kurs och minska löneskillnaden så att dessa kvinnor endast behöver slåss för en VM-titel eller en guldmedalj", skriver DWC.

Fakta: Därför stämde spelarna förbundet

Det var 28 kvinnliga fotbollsspelare som stämde förbundet US Soccer för en "institutionaliserad könsdiskriminering", och hänvisade till två lagar: 1963 års "Equal Pay Act" och 1964 års "Civil Rights Act". Spelarna vill ha skälig lön och även restitution för tidigare löneskillnader som skadestånd.

I stämningsansökan noteras flera saker, bland annat att:

+ En jämförelse visade att om både herrarna och damerna hade vunnit 20 av 20 möjliga matcher under samma period, då hade damernas ersättning uppgått till maximala 918 000 kronor, att jämföra med herrarnas 2,4 miljoner kronor.

+ USA:s damer har rankats som bäst i världen av Fifa i tio av de elva senaste åren med tre VM-titlar (1991, 1999, 2015) och fyra OS-guld (1996, 2004, 2008, 2012). På söndag har USA chansen att ta sitt fjärde VM-guld när man möter Nederländerna i finalen i Lyon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters