– Alla spelade fotboll och bandy. Jag också. Det var lite bollsport för mig också. Men det var inget jag fastnade för, berättar speedwayproffset.

I stället blev det motorsport för Thorssell. Redan när han var fem år fick han, och satt på, sin första motorcykel. Det var en 50-kubikare.

Med farfar Lars och pappa Stefan fick han tidigt följa med på speedwaytävlingar. De mest närliggande i Norrköping och Västervik.

Som nioåring började han köra knattespeedway, 80-kubikare, när Västervik startade ett gemensamt lag ihop med Filbyterna i Linköping.

På den vägen är det, Jacob Thorssell har gett allt för sin speedway och snabbt blivit en förare av svensk toppklass.

– Det är kul. Det har gått bra och då blir allting väldigt mycket enklare. Ibland har det inte varit lätt, men det är värt allt trubbel när det går bra sedan, säger Åtvidabergaren.

Med trubbel tänker Jacob Thorssell på säsongerna i Sverige 2012 och 2015 då hade inte fick åka så mycket för Vetlanda i elitserien. Det var snittregler som skapade strul.

Annars har inte Thorssell drabbats av några svårare skador.

– Jag har brutit nån arm, men inte mer än så, säger han.

De flesta dagar i veckan är ändå att åka speedway ett drömjobb.

– Det är väl en hobby egentligen, när man kör för att det är kul. Men ett bättre jobb får man leta efter, det är annorlunda.

Jacob Thorssell hade ett sagolikt 2016 när han vann allsvenskan med Västervik och vann engelska ligan med Wolverhampton.

Västervik vann allting och valde sedan att nobba elitserien. Wolves hade Thorssell kört för sedan 2012.

– Det hade i flera år gått bra för mig, men inte för laget. Så kul att vi äntligen fick vinna, säger han om Englandskörningen.

Framför allt vann Åtvidabergaren SM-guldet med Rospiggarna. En magisk säsong i Hallstavik där han, Max Fricke, Jason Doyle och Timo Lahti alla fick sina genombrott samtidigt.

– Vi var ju helt oslagbara, säger Jacob Thorssell lyriskt.

Dock misslyckades Thorssell när han fick chansen med ett wild card i VM-deltävlingen på Friends arena. Han lyckades inte alls den gången.

– Jag hoppas på ett nytt wild card i år, men det får vi ju se senare, säger han.

Det är ingen hemlighet att Piraternas lagledare Stefan Andersson Skill ville ha Thorssell i Motalalaget till den här säsongen. Men Åtvidabergaren nobbade.

– Det fanns ingen anledning att byta klubb. Micke (Teurnberg) är en bra lagledare också, säger Jacob.

I år trappar Thorssell upp med att ha signat sig för polska storklubben Zielona Gora. Han körde träningsmatcher, men inte i inledningen av ligan. Polska kontraktet betyder att han inte kör i allsvenskan, eftersom Polen inte tillåter hur många lag som helst. Det får räcka med Rospiggarna och Wolverhampton.

– Jag ska fortsätta bygga på och ta många steg med min speedway. Jag siktar på lag-VM också. Att jag inte skulle få köra i Polen de första ligamatcherna var jag lite inställd på. Målet är att komma in där bättre, berättar han.

Vilket lag är favorit till SM-guldet?

– Det måste ju vara vi, Rospiggarna.

Jacob Thorssell har viss anknytning till Motala då sambon Victoria Beckne är från orten och svärföräldrarna Björn Beckne och Veronica Beckne bor i Marieberg.

– Stranden är fin. Varamon är härlig att ligga på.

Vad tycker du om Dunteberget?

– Fin bana. Bra form och bra material.

Hur länge ska du vara speedwayproffs?

– Så länge det går. Fem år eller 40 år, vem vet, säger Jacob Thorssell och skrattar.

Rospiggarna börjar elitserien hemma den 9 maj, mot Smederna.