Skåningen som blev norrbottning 2005 – då rekryterad som klubbdirektör i Luleå Hockey – har alltid varit känd för sin frispråkighet.

Som framgångsrik förbundskapten (1991-2000) och sedan som folkkär expertkommentator i SVT:s simsändningar fram till 2015.

Han är starkt kritisk till de tuffa VM-kvalgränserna som förbundskapten Ulrika Sandmark använder sig av. Hon går efter Internationella simförbundets A-kvalgränser, som bygger på 16:e tid i förra VM. Det finns också en B-kvalgräns som är betydligt lägre.

Sandmark har försvarat kvalgränserna med att det ska vara svårt att ta sig till VM, då sedan SOK (Sveriges olympiska kommitté) i nästa steg kräver en topp åtta-chans för OS-uttagning. De tuffa kvalgränserna innebär att truppen till VM i sydkoreanska Gwangju 21-28 juli bara innehåller sju simmare.

Man dränker svensk simning när man sätter så tuffa kvaltider. Svensk simning blir mindre och mindre. Den dagen Sarah (Sjöström) slutar, vad gör man då?
Jag är helt emot det här systemet och avskaffade det själv efter två år. Kvaltiderna blir en belastning. Du närmar dig och så kommer ett tak. Och klarar du eventuellt så har du nått målet och är nöjd. Utom Sarah då, säger Chrunak som väckt liv i Luleå Sim och är på SM i Malmö med fyra juniorer.

Chockbesked i jultid

Chrunak fick julen 2016 mardrömsbeskedet att han drabbats av tjocktarmscancer. Han fick 35 centimeter av tjocktarmen bortopererad i november 2017 och på ettårskontrollen i vintras blev han friskförklarad.

Det känns rätt så gott, säger han.

Chrunak skrattar över hur han insåg att något var fel.

Det var julsnapsen som avslöjade det, så det är tur att man dricker sprit. Det brände till på något konstigt sätt, så jag gick och blev undersökt.

Processen blev utdragen och han fick vänta nästan ett år på operation.

Sjukvården emellanåt, säger han med en suck och fortsätter:
När du väl kommer in är det jättebra, men processen dit fram kan döda.

Största segern

Hans Chrunak har ofta blivit vinnare i sin ledarkarriär. Under sina nio år som förbundskapten lyfte han inte minst damsidan och gjorde simningen jämställd, han var med och tog Lars Frölander till OS-guld i Sydney 2000 och han satte press på Fina då han larmade om dopningen i kinesisk simning.

Men cancerkampen är, utan tvekan, hans största seger.

Jo, det kan man väl säga. Man vet ju att det är många som dör snabbt. Så det var en rätt bra viktoria, säger han.