Åklagaren om åtalet: "Jag kommer begära förlängning"

Misstankarna efter knivdådet i Kisa kvarstår - men utredningen är inte klar. "Jag kommer med all sannolikhet att begära förlängning av åtalstiden", berättar åklagaren Malin Axelsson.

En man i 25-årsåldern sitter häktad efter knivdådet i Kisa. Misstankarna mot honom har inte försvagats.

En man i 25-årsåldern sitter häktad efter knivdådet i Kisa. Misstankarna mot honom har inte försvagats.

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-08-04 14:19

Den 23:e juli gick en man i 25-årsåldern till attack mot en livsmedelsbutik på Storgatan och kunde sedan gripas och anhållas senare samma kväll. Fyra dygn senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Sedan dess har Åklagarkammaren i Linköping lett brottsutredningen och på måndag (10:e augusti) löper åtalstiden ut - men mer tid krävs.

undefined
Åklagaren Malin Axelsson kommer att begära förlängd åtalstid hos Linköpings tingsrätt. "Vi behöver hålla ytterligare förhör", förklarar hon.

– Vi behöver hålla ytterligare förhör och vi väntar fortfarande på analyser från NFC (Nationellt forensiskt centrum) så utredningen kommer inte att vara klar. Jag kommer att begära om två veckors förlängd åtalstid.

Är det en omfattande utredning?

– Visserligen har vi en gärningsman som sitter häktad men det har varit många människor på platsen och runt om i samhället som har sett saker. Dessutom har det hänt mer utöver knivdådet så vi utreder flera olika brott. Många utredningsåtgärder krävs för att kunna lägga pusslet, svarar åklagaren.

Under förra veckan gick polisen ut och uppmanade vittnen att bidra med videoklipp och fotografier till utredningen.

– Vi har inte fått in så många hittills men dokumentation av händelseförloppet är naturligtvis otroligt värdefullt för utredningen. Har man några får man gärna kontakta polisen på 114 14.

Hur ser du på möjligheterna att väcka åtal?

– Bilden klarnar alltmer och jag anser fortfarande att han är misstänkt på sannolika skäl. Jag hade inte begärt honom omhäktad om misstankarna hade försvagats, avslutar Axelsson.

Karta: Storgatan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!