Nadal Broline var trea i Elitloppet på Solvalla bakom Ringostarr Treb och Propulsion. Han har radat upp fina prestationer i internationella lopp men inte fått vinna. Nu, när travåret börjar gå mot sitt slut, kommer segrarna. Visserligen i något enklare konkurrens men prestationerna har varit starka.

Näst senast besegrade Nadal Broline landets bästa häst Propulsion efter ledning från start till mål. På Åbytravet var det samma segerrecept.

Imponerande tid

Men jag trodde inte att vi skulle behålla ledningen, det var mycket grus på innerspåret och hästen slirade rejält när jag gjorde sista provstarten. Men han klarade starten bra och visade åter sin startsnabbhet. Jag valde sedan ett hårt tempo för att inte bjuda in någon annan. Enda möjligheten att förlora i dag var att köra för sakta, sade Erik Adielsson.

Vinnartiden, 1.10,6 över kort distans, imponerar.

En mycket bra tid med tanke på förutsättningarna. Det fanns också några tiondelar kvar i Nadal. Det är en underbar häst att köra, han rör sig så fint och effektivt. Jag tror att han kan bli ännu bättre nästa år, det är en pigg åttaåring.

Tränaren Reijo Liljendahl var väldigt nöjd med Nadal Broline.

Det är den finaste och bästa hästen som jag har tränat. Han hade lite problem som unghäst men nu är han nog i sin bästa form någonsin. Han gör aldrig ett dåligt lopp och det känns väldigt bra att han har fått vinna två lopp på slutet, det är han värd, sade Liljendahl.

Revanschmöte

Det kan bli ett spännande revanschmöte mellan Nadal Broline och Propulsion i guldfinalen på Solvalla den 26 december.

Nadal Broline vann Legolas minne, som har fått sitt namn från en av de mest populära travhästar som har funnits i Sverige. Han inledde med 18 raka segrar på 1980-talet och blev inbjuden till VM-loppet på Yonkers Raceway i New York.

Då bröts segerraden men Legolas gjorde ett fantastiskt lopp som tvåa bakom franske storstjärnan Ideal du Gazeau.

Legolas tränare Thomas Nilsson, skötaren Lotta Nilsson och ägaren Marko Anic fanns nu i vinnarcirkeln för att dela ut priset. Nadal Brolines ägare Päivi Laakonen höll sig däremot som vanligt undan strålkastarljuset. Den förmögna finländskan har ett 30-tal travhästar i proffsträning i Sverige men skyr uppmärksamhet.