Andersson sexa när Johaug förlorade: "Svårt"

Therese Johaug hade inte förlorat ett enda distanslopp den här säsongen. Men på 2020-talets första dag fick den norska skidstjärnan se sig besegrad.

Ingvild Flugstad Østberg vann jaktstarten i Toblach, Ebba Andersson blev bästa svenska på sjätte plats.

1 januari 2020 12:16

Therese Johaug startade knappt en sekund före Ingvild Flugstad Østberg vid damernas jaktstart över tio kilometer i klassisk stil i Tour de Ski i Toblach, Italien, på nyårsdagen. Men Flugstad Østberg, som vann touren förra säsongen, hämtade ikapp och vann med fyra tiondelar före sin landsmaninna efter en spurtstrid.

Den norska skidstjärnan Johaug hade inte förlorat i ett distanslopp, längre än en sprintdistans, sedan andraplatsen i jaktstarten på tio kilometer i fri sil vid världscuptävlingarna i Quebec, Kanada, i mars då Stina Nilsson vann.

"Försökte vara offensiv"

Ebba Andersson, som gick ut elva sekunder efter Johaug, blev bästa svenska på en sjätteplats. Hon tappade tid under loppet och var 28,1 sekunder bakom segrande Flugstad Østberg och nio tiondelar från Heidi Weng på tredje plats. Norge tog alltså samtliga tre pallplaceringar.

Jag försökte vara offensiv. Sedan kände jag ganska tidigt att jag fick slita ganska mycket. Jag är inte helt nöjd med hur loppet utvecklade dig, säger Ebba Andersson till SVT.

Sexa även totalt

Charlotte Kalla blev näst bästa svenska på en tiondeplats, över en och en halv minut från Flugstad Østberg och drygt en minut från pallen.

Jag hade svårt att komma in i tempot, säger Kalla till SVT.

Therese Johaug är i fortsatt totalledning i Tour de Ski efter fyra av sju etapper. Under torsdagen är det vilodag innan touren fortsätter med masstart, för damerna över tio kilometer klassiskt, på fredag i Val di Fiemme. 22-åriga Ebba Andersson är bästa svenska i totalen, på en sjätteplats 51 sekunder bakom Johaug.

Fakta: Damställningen i Tour de Ski

Efter fyra av sju etapper:

1) Therese Johaug, Norge, totaltid: 1.22.05,0.

2) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +22,0 sekunder.

3) Natalja Neprjajejva, Ryssland, + 22,0.

4) Heidi Weng, Norge, +38,0

Bästa svenska:

6) Ebba Andersson, +51,0.


Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Återstående etapper i Val di Fiemme, Italien.

Torsdag: vilodag.

Fredag: masstart (klassisk stil), damer 10 km (klockan 13.15), herrar 15 km (15.15).

Lördag: sprint (k), damer och herrar (finalpasset startar 11.25).

Söndag: finalklättring 10 km (fri stil), damer (13.15), herrar (15.15).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT