ÅFF-tränarens sågning: "Obegripligt"

Första matchen efter uppehållet. Då såg det ut som om Åtvidabergs FF var kvar på semester. "Helt obegripligt", sa Tor-Arne Fredheim, tränaren.

3 augusti 2019 18:42

Han behövde inte med ett säga att han var besviken efter blytunga 0–2 (0–2) mot Värnamo och fjärde raka förlusten i division 1-fotbollen.

Det syntes så tydligt.

En svag insats i 45 minuter gjorde uppförsbacken för brant i nystarten – och Tor-Arne Fredheim hymlade inte om att han främst var besviken på anfallsduon Alem Plakalo och Dardan Mustafa som han inte tyckte gjorde sitt jobb.

– Våra forwards måste börja med att sätta pressen. Nu blev de bara bekväma, väntade på att vi skulle ta bollen för att kunna anfalla. . .och så stod de stilla då också. När inte jobbet görs längst fram drabbar det hela laget. Vi blev passiva och uppkäkade när Värnamo kunde spela in mellan våra lagdelar, sa Fredheim.

Ändå fick de vara kvar på planen.

– Ja, vi hamnade i underläge och då ville jag ha dem kvar. Jag sa i paus att "antingen gör ni som vi har sagt eller också byter jag direkt". Kravet var att det skulle bli bättre och det blev det.

Men inga mål.

– Nej, vi var inte tillräckligt kliniska där. Jag tycker att de (Mustafa och Plakalo) borde kunna spela tillsammans, men den här gången slog det inte väl ut.

Nu handlade det förstås inte bara spelarna om längst fram. Överhuvudtaget var det för länge en för svag ÅFF-insats med med vare sig tillräckligt många avverkade löpmeter eller vunna närkamper.

Bakåt läckte det också rejält vid ett par tillfällen i första halvlek.

Freddy Winst fick alldeles omarkerad nicka in 0–1 och Edvin Becirovic tilläts köra slalom mellan tröga försvarare innan han prickade in 0–2 bakom Henrik Gustavsson i ÅFF-målet.

En och annan trodde att sena nyförvärvet Emir Plakalo skulle ta över mellan stolparna, men ikonen stod kvar och det bytet får i så fall komma senare i höst. Gustavsson svarade också för några superräddningar efter paus.

Hemmainsatsen blev klart bättre då (allt annat var i praktiken omöjligt) och det skapades också några chanser värda namnet mot Jonas Therns gäng.

Tor-Arne Fredheim suckade och sa:

– Jag är glad över att vi trots allt lyfte oss, men jag fattar inte att det såg ut som det gjorde till en början. Helt obegripligt. Det är inte bra. Varför ska det behöva gå en halvlek innan vi vaknar och alla gör det vi kommit överens om?

Efter inhoppet som tränare i våras har han kontrakt säsongen ut – och har så här långt inte inlett några diskussioner om en fortsättning.

– Nej, nu ska vi först se till att klara oss kvar. Det är det viktigaste.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa