"Topp 10 i världen 2021 ger 11 gånger investerat belopp". Så marknadsförs den lovande 13-åriga ryttaren Felicia Långs hästhoppning som det nu går att köpa andelar i via ett företag på nätet.

Den som köper en andel får möjlighet att ta del av eventuell vinst som ryttaren drar in. Totalt finns 5 200 andelar, säljs alla innebär det 520 000 kronor till flickan och större möjlighet att utvecklas som idrottare, hoppas familjen.

Vi tyckte att det lät som en bra idé, säger mamman Camilla Bauman Lång till Aftonbladet och fortsätter:
Säg att en tävling i Sverige kostar 5 000 kronor för en helg och vad utlandsresorna går på vågar jag inte ens summera, men det är bra många tusen. Sedan tillkommer för oss föräldrar kostnader i form av ledighet.

Som aktier

Andelarna kan köpas, precis som aktier, och den som köper en andel utlovas del av de 12 procent som ryttarens tävlande genererar under 2021-2028. I ryttarens fall väntas, enligt företaget, pengar komma från sponsring och prispengar. Men bara de år då hon tjänar över en miljon kronor på tävlandet.

Det finns sedan tidigare idrottare som säljer andelar i sitt sportutövande. I det aktuella företagets stall finns en handfull golfare, några tennisspelare och en längdskidåkare. Lång blir den första ryttaren.

När det gäller golfspelarna har det dock handlat om professionella spelare.

Tveksam investering

Som investering är tilltaget mer tveksamt och helt oprövat.

Det här är något helt annat än en vanlig investering. De skriver om avkastning, men hur man ska kunna göra den bedömningen, det är jättesvårt. Ett företag är en helt annan sak, de går att bedöma på ett annat sätt, säger Laurence Westerlund, presskommunikatör vid SEB.

TT har sökt Ridsportförbundet för en kommentar.