Regionen: Ytterligare åtta har avlidit i covid-19

Region Östergötland uppgav på onsdagen att ytterligare åtta personer med covid-19 har avlidit i länet. Samtidigt fortsätter antalet smittade som behöver sjukhusvård att minska.

Hittills har drygt 2 000 personer i Östergötland konstaterats vara smittade av coronaviruset.

Hittills har drygt 2 000 personer i Östergötland konstaterats vara smittade av coronaviruset.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2020-05-27 13:15

Vid lunchtid på tisdagen uppgav regionen att 173 covid-19-patienter hittills har dött sedan utbrottet började. På onsdagen hade antalet avlidna ökat till 181. Enligt Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare, kan den anmärkningsvärda ökningen av antalet döda på endast ett dygn förklaras med en viss eftersläpning i rapporteringen. 

– De behöver inte vara så att dessa åtta personer har dött under samma dygn. Det kan finnas en viss eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet personer som avlider utanför sjukhusen, säger Lundin. 

Under natten till onsdagen vårdades 59 personer på sjukhus i länet, varav tolv i intensivvård. På tisdagen angav Region Östergötland att 67 personer vårdades på sjukhus, varav fjorton i intensivvård. 

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på onsdagen 23 patienter på vårdavdelning och sju i intensivvård.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 23 på vårdavdelning och fem i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades en patient med covid-19.

Det fanns på onsdagen totalt 2 059 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På tisdagen uppgick antalet bekräftade fall till 2 001 i länet. Enligt regionen kan ökningen delvis förklaras av att fler personer nu testas för covid-19. 

Region Östergötland har från och med onsdagen valt att ändra sitt sätt att redovisa antalet smittade, antalet som vårdas på sjukhus samt antalet avlidna. Tidigare har regionen publicerat ett dagligt pressmeddelande där de senaste uppgifterna redovisats. Numera redovisas siffrorna i form av en graf som ska uppdateras dagligen vid lunchtid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!