Det var på förmiddagen den 23 september som en grundskoleklass på Folkungaskolan skulle ha lektion. Två tonårspojkar, som inte går på skolan, dök upp och ville delta i lektionen.

- De ska ha varit väldigt trevliga och hälsade på vår lärare. Läraren agerade inte enligt våra interna regler som säger att inga främmande får vistas i våra lokaler, säger rektorn Maria Nicoleta Todea, med ansvar för grundskoleverksamheten på Folkungaskolan.

Mitt under lektionen ska en av tonårspojkarna ha rest sig upp.

- Han tog upp ett gevär som han riktade mot huvudet på läraren. Hon blev chockad, säger en uppgiftslämnare till Corren.

Skrattade

Flera av eleverna i klassen var bekanta med de två tonårspojkarna sedan tidigare och de reagerade på situationen med att börja skratta. Läraren blev dock så chockad att hon lämnade skolan.

Maria Nicoleta Todea säger att läraren inte informerade någon på skolan om vad som hänt. Inte heller eleverna i klassen berättade för skolpersonalen.

Dagen därpå fick polisen veta vad som skett och lyckades snabbt identifiera de två tonårspojkarna - som inte är straffmyndiga. Polisen ska också, enligt Correns källor ha, hittat det luftgevär som användes.

Lars-Göran Nilseryd vid närpolisen är bekymrad över att skolan inte slog larm omgående.

- Jag tycker det här är en extremt allvarlig händelse. Självklart ska polisen bli inkopplad direkt. Vi har haft möten med skolledningen och nu har man sett över sina rutiner.

Ingen redogörelse

Det finns flera frågetecken kring skolledningens agerande.

Det dröjde flera dagar innan kommunens säkerhetsavdelning ens hörde talas om det inträffade och avdelningen har ännu inte fått en skriftlig redogörelse. Dessutom ska ett hot mot en lärare anmälas skyndsamt till Arbetsmiljöverket.

- En hothändelse betraktar vi som ett allvarligt tillbud och då ska det anmälas, säger Ingrid Gidlund, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Ingen anmälan

Folkungaskolan har ännu inte, trots att det gått två veckor sedan händelsen, gjort någon anmälan.

- Jag kommer att sätta en inspektör i morgon (läs i dag) på att ringa skolan, säger Ingrid Gidlund.

Rektor Maria Nicoleta Todea försäkrar att en anmälan ska göras.

- Det är på väg. Vår lärare har varit för chockad för att kunna skriva ner händelsen.

Oförberedd

Rektorn medger att skolan var oförberedd på händelsen och säger att en strategi ska tas fram för hur dylika händelser ska hanteras i framtiden.

- Jag vill att vi ska ta ansvar för det som hänt och förbättra det som kan förbättras, säger Maria Nicoleta Todea.