För att rädda landstingets ekonomi ska sjuksköterskor och undersköterskor jobba varannan helg. Under en protest mot beslutet överlämnade facket i dag 2792 underskrifter till landstingsstyrelsens vice ordförande Sven Eric Nilsson (C).

- Jag kommer att läsa dem, så gott jag kan. Jag hoppas att de har räknat rätt på antalet. Det är fler som har skrivit under, än som är berörda, säger han.

Enligt Sven Eric Nilsson finns det inget alternativ till att förändra personalens scheman, trots fackförbunden och de anställdas protester.

- Om vi inte gör det här, måste vi varsla och det är betydligt sämre. Då blir det de unga som får gå och de gamla som blir kvar. Det är ett olyckligt personaltapp.

Malin Söderling jobbar som sjuksköterska på universitetssjukhuset och hon tycker att landstingsstyrelsen skjuter över problemet till personalen, som får ta hela smällen.

- Om de ska säga upp måste det också göras en genomgång av antalet vårdplatser. Det är svårt att spara in och samtidigt producera samma vård som i dag. Då får man ta konsekvenserna av det. Nu är det i stället vi som får ta konsekvenserna, säger hon.