"Visste att jag skulle bygga en alienrobot"

Hela sportlovsveckan lång är det rymdtema på bibblan och man inledde med byggen i Lego.

17 februari 2020 20:00

Många barn från föräldrakooperativet Smultronstället hade hittat just ett smultronställe på Vadstena bibliotek bland alla drivor av legobitar. Under hela veckan råder rymdfeber på bibblan. Från föräldrakooperativet fanns förskollärare Annicka Millberg bland alla barn och bland dessa fanns Ellie Ekenberg, 5 år, som hade saken klar för sig och målmedvetet skred till verket: 
– Jag visste att jag skulle bygga en alienrobot. 


Var fick du den idén ifrån?
– Jag tyckte att alien behövde en trädpangare. Om det kommer onda rymdpirater och tar över deras alienskepp, typ, säger hon och visar sitt bygge i detalj.

En konstruktion som består av ett par hjul, en låda och högst upp ett träd. Ellie visade sig vara en snabb legobyggare som realiserade och utförde sin idé på nolltid. 

– Vi hade legotävling för två år sedan och då var det mycket barn här. Det har sedan efterfrågats så jag tänkte att vi kör den igen, berättar Emelie Paulsson, bibliotekspedagog på Vadstena bibliotek. 
– De sitter nu och bygger. Sedan ställer de sin skapelse på ett bord och klockan 13.00 röstar vi fram två favoriter som sedan kommer att stå här under hela sportlovet. Så får man rösta på vilken man tycker är bäst. I slutet på veckan, fredag eller lördag, utser vi en vinnare som får årets pris. Det är då rymdfarkoster, aliens och stjärnor och allt möjligt. 

Ni har ju massor med legobitar - var kommer de ifrån?
– Snälla grannar. Jag åkte runt hela byn i går. Det är tre grannar som skänkt sitt retro-Lego.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!