Räv i köket åt upp kattmat

Rävarna i Vadstena tätort blir allt mer fräcka, trots kommunens insatser. Sonny Irebring ertappade en räv med att äta ur kattskålen i köket.

26 juli 2018 18:15

Sommarnatten ligger varm och lugn över Vadstena. Sonny Irebring sitter på altanen när han plötsligt hör hur något, kanske katten Åke, börjar äta ur matskålen i köket.

– Det lät som om Åke hade lite väl stor aptit. När jag tittade in genom dörren såg jag hur en rävsvans försvann in i vardagsrummet, berättar Irebring.

Smått förvånad och ännu inte helt övertygad följer Irebring efter. Väl i vardagsrummet ser han hur räven står ute på gräsmattan, vilket bekräftar bortom tvivel att det faktiskt var en räv som åt av kattmaten.

– Jag klappade med händerna för att skrämma iväg den.

Hur räven tog sig in är inget mysterium. Dörrarna till huset stod öppna på grund av hettan och för att undvika myggor var lamporna släckta.

– Men det är verkligen inget naturligt beteende för rävar, som annars är ett väldigt skyggt djur. Normalt så håller de sig flera hundra meter ifrån människor, säger Irebring som talar utifrån erfarenhet som jägare.

Det är inte på långa vägar första gången en räv siktas i Vadstena tätort. På Facebook har flera personer skrivit om hur rävar ställt till med bekymmer och nyligen blev några valpar inlåsta i dansrotundan i Folkets park, något som fick en ohygienisk utgång. Det var dock redan i maj 2018 som oroliga husdjursägare uppmärksammade att de rödvita rovdjuren var ovanligt oblyga.

– Då fick vi tillstånd att skjuta närgångna rävar. Problemet är att de är väldigt svåra att hitta, samtidigt som det är svårt att skjuta inne i stan, menar Nicklas Öhrman, kommunjägare i Vadstena.

Uppgiften, få bort några av rävarna, kvarstår än idag. Öhrman berättar att minst två rävar finns kvar, men tror att det finns fler än så.

– Mest använder vi fällor som placeras ut där vi vet att de rör sig. Då fångas rävarna, men vi kan säkerställa att det inte rör sig om en tik innan vi avlivar djuret, förklarar Öhrman.

Händelsen med köket och matskålen har inte fått några direkta konsekvenser. Irebring betonar att han inte varken är bitter eller en rävhatare, tvärtom, men att händelsen bör agera varningsklocka för allmänheten.

– De är gulliga, men om de får skabb så är det inte lika gulligt längre. Speciellt inte om de tar sig in i hemmet, säger han.

Skabbsmittade rävar tenderar också att bli än mindre skygga, vilket bådar illa för inte minst tamdjur i tätorten.

– Sjukdomen kan smitta hundar, katter, kaniner, ja nästan alla djur. Men än har ingen skabb bekräftats, förklarar Öhrman.

För några framstår det kanske väl okänsligt att låta jägare avliva rävar. Som så ofta annars går diskussionen väldigt varm på Facebook och ett par alternativa förslag har lyfts fram, bland annat det om att fånga in dem för omplacering.

– Det man ska tänka på, är att det krävs tillstånd både för att fånga och att flytta vilda djur, säger Öhrman.

Mycket talar också för att problemet skulle kvarstå, om än på annan ort.

– Antingen så söker de sig till nya tätorter eller så dödas de av den rävstam som redan lever i det nya området.

Hur bör privatpersoner agera om de ser en räv?

– Man ska absolut inte försöka klappa den eller mata den, det kan vara sådant som lett till situationen vi befinner oss i. Är den närgången kan man försöka skrämma bort den. En annan sak att tänka på är att inte ställa ut kattmat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Erik Dufwenberg

Ämnen du kan följa