Oro sprids över allt fler vildsvin

Vildsvinsproblemet breder ut sig runt Tåkern och Omberg. En åtgärd från markägarnas sida kan bli att anlita "jourjaktlag" för skyddsjakt.

13 april 2018 17:00

De senare årens återkommande och tilltagande skador på sådd och grödor i området föranledde i veckan ett möte mellan Vadstena-Dals LRF-avdelning och Tåkernbygdens jaktvårdskrets.

– 2010 fanns vildsvinen sporadiskt i vårt område. Nu är de väl etablerade. De finns i Väderstad och Hov, runt Tåkern och på Omberg. Uppskattningsvis handlar det idag om 30–50 grisar, säger Thomas Rosén, arrendator på Husberga och jaktledare.

Ett 30-tal markägare och jägare kom till mötet. Ett konkret förslag blev att försöka skapa skjutpooler, eller jourjaktlag om man så vill.

– Alla markägare är inte jägare och alla jägare har inte alltid tid att rycka in med kort varsel. Vi tänker därför intressera ungdomar med jägarexamen att rycka ut och försöka skjuta av där blivit problem. Börjar det skjutas i ett område vet vi också att svinen åtminstone håller sig därifrån för några veckor, säger Thomas Rosén.

Ett annat beslut blev att strunta i vildsvinsjakten på Omberg från senvår och fram till att fälten är bärgade för att på så sätt hålla vildsvinen borta från spannmålsfälten under den känsliga växtperioden. Särskilt intressant är stadiet där säden nått mjölkmognad. Då äts axen ur av vildsvinen.

– Det är ingen lätt uppgift att begränsa skadorna i vårt område. Det är svårjagat på slätten med kravet på kulfång och på Omberg kolliderar jakt med det rörliga friluftslivets intressen. Dessutom är vildsvinen smarta djur, försämras deras förutsättningar hittar de alltid något motdrag, säger Thomas Rosén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa